Blev semestern inte som du tänkt dig?

På arbetsplatser runt om tävlas det just nu om vem som har upplevt den magnifikaste resan, det ljuvligaste vädret och den läckraste maten. Standardfrasen lyder: “Jo tack semestern var toppen men den gick alltför snabbt”.

Kalla mig galen, men själv är jag rätt nöjd över att den gick snabbt. Jag sticker inte under stol med att ledigheten den här gången inte blev en full tia. Visst fanns där alldeles ljuvliga dagar också, men som helhet lämnade den mer att önska. Sånt hör dock livet till – enligt psykologen och forskaren Jessica de Bloom blir våra semestrar faktiskt hälften av gångerna en besvikelse.

Jag har grunnat på orsakerna – här kommer mina Top 3:

1. Den perfekta ledigheten för hela familjen är en utopi.

Det är en ren och skär omöjlighet att uppfylla hela konkerongens behov och förväntningar (speciellt om man har två tonåringar som också måste ges frihet att bygga sitt eget sommarinnehåll). Trots att vår familj alltid pratar ihop oss om var och ens önskemål inför semestrarna, så ändras saker och ting under sommarens gång, väder och vind spelar in och det inträffar allt möjligt oväntat som kullkastar de bästa intentioner och planer.

2. Vi har alla upplevt magiska somrar, som förvandlats till ouppnåeliga ideal.

De där ultimata somrarna lever kvar i våra hjärnor i form av underbara videosnuttar med oss själva som hjältar och hjältinnor - solkyssta, fräscha och lyckliga. Varje år innan semestern upprepas i mitt huvud en liten film där solen skiner, havsvattnet är varmt (och algfritt!), familjen utövar roliga vattensporter tillsammans och allt är bara sagolikt. Magiska somrar uppstår dock inte på löpande band.

3. Visst är det härligt att göra ingenting, men - note to self - jag föredrar när dagarna fylls med mer innehåll än bara slappande.

Jag tyckte att det var superskönt när vardagen återinträdde! Att få aktivera kroppen igen på morgongymmet. Att få skratta sig fördärvad åt kollegernas dåliga skämt. Att få höra ungarna bubbla ur sig allt om de första skoldagarna… Jag insåg att jag längtat efter allt detta och att för mig är viss puls nödvändig även under ledigheten.

Hör du till den 50% som tycker att sommaren blev en besvikelse? Känner du igen dig i ovanstående? Skriv gärna och berätta om din frustration!

Jag återkommer inom kort med möjliga lösningar på semesterdilemmat!

På väg hem i sommarnatten... Just denna stund var en av de härligaste i somras :-)

På väg hem i sommarnatten... Just denna stund var en av de härligaste i somras :-)