Författardrömmar? Omvandla dem till en daglig rutin!

Mika Poutala är en av mina stora idoler. Han är en framgångsrik skridskoåkare som har deltagit i fyra OS med fjärde plats som bästa placering. I sin bok ”Mitä menestyminen vaatii?” (Vad krävs det för att nå framgång?) beskriver han sin idrottskarriär och ger sitt recept till att lyckas här i livet.

Mika är också en fängslande talare. Jag har haft det stora nöjet att få lyssna till honom vid två olika tillfällen. Båda gångerna satt jag på första parkett, fullständigt trollbunden. Det andra tillfället ägde rum bara för några månader sedan. Då beskrev han hur hans bok kom till.

Precis som jag hade Mika länge drömt om att skriva en bok.

Han hade gjort ett par halvhjärtade försök att komma igång. En vacker dag insåg han att det grämde honom att han inte kommit till skott.

Han bestämde sig för att prioritera skrivandet. Eftersom han vid tidpunkten ännu var elitidrottare tillbringade han mycket tid på träningsläger. Han räknade ut att genom att skriva lite varje dag, mellan träningspassen och på kvällarna, skulle det vara möjligt att författa ihop ett litterärt verk.

Sagt och gjort. Han införde en daglig skrivrutin, boken kom till och hans dröm gick i uppfyllelse.

Efter föreläsningen gick jag fram till Mika och tackade honom för en superintressant presentation. Jag nämnde att jag också drömmer om att alstra en bok och har påbörjat skrivprocessen ett par gånger, men att jag inte riktigt kan bestämma mig för temat. Han tittade lite halvskeptiskt på mig och kommenterade lugnt; ”Man kan ju skriva fler böcker.”

Ack så rätt han hade!

När jag körde hemåt bestämde jag mig – det är nu eller aldrig.

Visst har jag hört det förut – att om du vill skriva en bok så måste du ha en viss skrivdisciplin. Du behöver göra det till en vana. Men att i verkliga livet få se och höra en inspirerande person som faktiskt gjort så, och lyckats med det, gjorde saken så mycket mer konkret.

Inspirerad av Mika införde jag en ny rutin och började skriva lite varje dag. I början försökte hjärnan göra motstånd, men när jag väl kom igång fanns det inget som kunde stoppa mig. Det känns som att texten finns inom mig och bara väntar på att få komma till pappers. Temat kom också till mig väldigt naturligt den här gången (och ja, det blev ett annat tema än vid de två tidigare försöken :).

Precis så är det med vanor!

Först känns de motiga, eftersom man behöver skapa nya kopplingar i hjärnan. Men när detta har skett så blir den nya rutinen världens naturligaste sak och sen kan man knappt vara utan den. Nu bara väntar jag på att få min dagliga skrivdos.

Enligt en undersökning gjord av Books on Demand / Cint så drömmer var tredje svensk om att skriva en bok. Gör du också det? Hur kunde du gå tillväga för att få in skrivandet i vardagen?

Att sitta på stugan och skriva är oslagbart! Inspirerande miljö och inget som stör skrivron.

Från utbränd till levnadsglad på tre månader; ”Jag fann vägen ut ur dimman”

”Jag har hittat skrattet igen”, säger hon och strålar med hela ansiktet.

Jag blir alldeles varm inombords. För bara tre månader sedan var det inte lika muntra miner hos den här klienten. Hon var på god väg att drämma rakt in i den berömda väggen. Sedan dess har hon lyckats göra en helomvändning och ”funnit vägen ut ur dimman”, såsom hon själv förklarar känslan.

Dimman hade tätnat runt henne av flera olika orsaker.

Under vår första träff uttryckte hon stor oro för att hon inte längre kände sig motiverad på jobbet, vilket hon aldrig upplevt förut. Hon kände sig trött, frustrerad och vilsen.

Hon hade också låg energinivå. Hennes första hemläxa blev därför att fundera ut vad som GER energi och vad som TAR energi på jobbet, dvs vad hon gillar respektive inte gillar med sitt arbete.

Det är viktigt att uppnå en energibalans i livet.

Var och en av oss har saker som dränerar oss på energi och saker som tillför energi. För att vi ska orka så behöver dessa vara i balans. Eller allra helst skulle det få bli ett överskott, så att vi skulle landa på plus.

Har du någonsin varit på en arbetsplats där du efter arbetsdagen känt dig energisk? Visst är det en fantastisk känsla? Kommer du ihåg vad det var som gjorde att du kände så?

Oftare kanske vi dock minns vad som gjort att vi varit helt tomma på energi efter en dag på jobbet. För min klient var otydlighet en stor orsak till att hon tömdes på energi.

Vår hjärna avskyr otydlighet. Den vill helst ha full koll hela tiden.

Hjärnan tolkar oavbrutet omgivningen samt försöker kategorisera och strukturera. Detta tar jättemycket energi och det är otroligt betungande för våra små grå om saker och ting är oklara.

Tyvärr är otydlighet väldigt vanligt inom alla organisationer. Det finns nästan oändligt med saker som kan vara diffusa. Det kan gälla otydlighet från ledningen, från närmsta chefen, gällande arbetsroll och arbetsbild, gällande ansvarområden och arbetsfördelning, runt målsättningar eller förväntningar eller gemensamma spelregler…

Otydlighet behöver inte betyda att arbetsgivaren inte bryr sig. För det mesta är oklarheter bara en följd av att man inte har haft tid att styra upp saker och ting, eller att det har fallit mellan stolarna, eller att man bara inte har tänkt på att det behövs tydlighet.

Det blev en stor lättnad för min klient att för det första inse att hon behövde mer struktur i arbetet och för det andra försöka införa det.

För första gången sedan ungdomen har jag hittat någonting som jag brinner för.

Även en annan hemläxa blev en stor ögonöppnare.

Hon fick i uppgift att varje kväll skriva ner tre saker som har varit bra under dagen. Detta inspirerade henne massor och hon döpte det till sitt ”tacksamhetsregister”.

”Nu kan jag när som helst gå tillbaka till mitt tacksamhetsregister och få en snabb överblick av de goda sakerna i mitt liv”, säger hon och fortsätter:

”Den här coaching-processen har också gett mig en fin gåva – för första gången sedan ungdomen har jag hittat någonting som jag brinner för. Nu ska jag bara förverkliga den saken i mitt liv.”

Att uppnå så här fina resultat på så kort tid är ett drömscenario för en coach. Jag vill dock betona att en avgörande sak för klientens snabba framsteg har varit hennes vilja att utvecklas och göra hemläxor. Varje gång vi har träffas har jag blivit mycket positivt överraskad över hennes insikter och stora kliv framåt. Det har varit fantastiskt att få vara en del av hennes resa!

Texten är publicerad med tillstånd av klienten.

En dröm jag haft i 20 år har blivit sann!

Lördag kväll. Nybastad entrar jag köket och upptäcker att han är i full färd med att poppa en flaska bubbligt.

”Ikväll ska vi fira”, ler han.

”Shit, VAD har jag missat??!!”, tänker jag desperat. ”Bröllopsdag? Födelsedag?” Snabbt bläddrar jag igenom mitt hjärncellsbibliotek men får inga träffar.

”Jamen så trevligt”, smilar jag tillbaka. ”Men vad är det vi ska fira?”

”Att du har nått din målsättning”, säger han.

Jag blir allt mer förbryllad. Han ler ännu bredare och fortsätter: ”För tio år sedan sade du att din dröm är att jobba som professionell föreläsare. Du är där nu.”

Paff drattar jag ner på en stol och låter hans ord sjunka in. Tidigare i veckan har jag berättat för honom att jag känner mig aningen stressad, eftersom jag har så många föreläsningar inbokade den här våren. Samtidigt hade jag insett hur stor efterfrågan det faktiskt är på ”må bra”-föreläsningar just nu.

Föreläsningar avspeglar vad som händer i samhället.

Den utdragna pandemin har resulterat i ett ökat illamående och kriget i Ukraina har ytterligare ökat behovet av att stärka sitt psyke.

Behovet av inspirerande föreläsare är större i tuffa tider. För min del har det märkts på en ökad efterfrågan på föreläsningar med välmåendeteman som ”Hur ta hand om sitt välmående i kristider”, ”Framtidens arbetslivskunskaper – att rusta sig för det nya normala” samt ”Motivation och att leva i ständig förändring.

Glädjande är också att ett flertal skolor har bokat mig – det gör mig så varm i hjärtat!

Dels blir jag glad för att de vuxna i skolorna bryr sig lite extra och gör saker för att hjälpa ungdomarna, som brottas med mycket orostankar just nu, och dels är det alltid extra inspirerande för mig att få nå ut just till ungdomar. Förhoppningsvis kan jag ge dem några guldkorn att ta med sig på sin väg genom livet!

Däri ligger också hemligheten bakom min passion för att föreläsa. Jag har alltid varit en ”hjälpare” och har tidigt i livet börjat fundera på hur jag kan hjälpa andra. Någon klok människa har sagt att ”Finn din styrka och använd den sen till att hjälpa andra”. Jag är oerhört tacksam över att jag har hittat mitt sätt att hjälpa! Om jag kan så några frön som inspirerar folk till ett bättre välbefinnande eller positiva förändringar så har jag lyckats.

Tillbaka till lördag kväll och bubbel.  

Jag vaknar ur mina funderingar och återgår till nuet. ”Men det var faktiskt redan för tjugo år sedan som jag sade det där! Vi var nygifta och jag gick och drömde om att föreläsa”, inser jag och säger det högt.

”Tio eller tjugo år sedan spelar ingen roll. Huvudsaken att du har uppnått din dröm. DET ska vi fira!”, säger han och häller upp i finaste glasen.

På Svenska Finlands Idrottsförbunds träningsläger fick jag moderera en diskussion kring hur man hanterar oro i dagens världssituation. Foto: Henrika Backlund

 

Lär dig skilja på två olika typer av flow

Förmodligen har du upplevt flow någon gång i ditt liv; du har varit så uppslukad av någonting som du gör att du förlorat känslan av tid och rum. Du har glömt att äta och glömt att se på klockan och bara fortsatt, helt absorberad av det du håller på med.

Grundaren till det psykologiska begreppet ”flow” hette Mihaly Csikszentmihalyi. Han forskade i orsakerna till att vissa aktiviteter gör oss mer motiverade och dessutom kan ge oss mer njutning. Hans forskning utmynnade i termen flow för att beskriva ett tillstånd då vårt medvetande blir ett med den handling som utförs, vilket resulterar i total harmoni, just där och då, i en känsla av optimal prestanda.

Jag förstår bra vad han menar med att bli ”ett med handlingen”.

Jag brukar rätt så ofta komma i flow när jag skriver och då känns det som att jag är ett med texten som rinner ur mig, faktiskt. Jag har också upplevt att jag är ett med en intressant arbetsuppgift, boken jag läser eller en idrottsprestation såsom löpning.

Att bli ett med löpningen är förresten en ganska häftig upplevelse. Benen bara pinnar på och jag springer som av mig själv. Det enda som existerar är min kropp som gör det den är bäst på – att röra på sig. Inte många tankar får plats i hjärnan och de som gör det har alla att göra med rytm, andning, framåt.

På sistone har jag gjort en enormt intressant slutsat efter att ha frågat många av mina klienter om deras flow-tillstånd:

Det finns två olika typer av flow.

Den första är så kallad prestationsflow. I det tillståndet presterar du på max, energinivån är hög och din prestanda likaså. Jag ser ofta detta hända för idrottare och musiker. Själv har jag många gånger haft det här tillståndet på jobbet när kreativiteten flödar, idéerna sprutar och produktiviteten blomstrar. En känsla av att ”ingenting kan stoppa mig” infinner sig.

Den andra typen är en mer vilsam flow, rekreationsflow kallar jag den för. Den kan inträffa till exempel när man läser en bok, samtalar intensivt med en god vän eller mediterar. Jag kan förlora mig totalt i dylika rofyllda aktiviteter typ när jag löser korsord eller syr.

Denna flow är nästan andlig, väldigt helande och energigivande, medan prestationsflowen kan kännas till och med energidränerande, om den pågår tillräckligt länge. Ett idésprutemöte kan vara nog så energiserande, men efteråt kan det kännas som att man verkligen har gett sitt allt och är helt ”tom”.

Den här upptäckten tycker jag att är så otroligt spännande!

Varför? Jo, för att:

  1. om vi kommer underfund med vad som gör att vi uppnår prestationsflow så blir vi också på det klara med vad som driver och sporrar oss, vad som är vår passion.

  2. om vi kommer underfund med vad som ger upphov till rekreationsflow så finner vi också vägen till vad som avstressar och återhämtar oss, vad som är helande.

Håller du med? Kan du relatera? När brukar du uppleva prestationsflow versus rekreationsflow? Berätta!

Hoppsan här satt jag och skrev så att jag glömde bort lunchen!

Mina mest lästa blogginlägg 2021

Året lider mot sitt slut och vad passar väl bättre än att ta en titt på de mest lästa artiklarna här på bloggen? Livsstilsförändring, stresshantering och arbetsmotivation är de teman som ni läsare gillat mest.

En snabbanalys av listan indikerar att de mest lästa blogginläggen är sådana där läsaren kan få hjälp med något. Hur man gör en livsstilsförändring som håller, på vilket sätt man kan minska på sin stress eller hur man kan bli mer motiverad på jobbet.

Som coach är det mitt kall att försöka hjälpa andra, i smått som stort.

Det känns fint att få bekräftat att ni gillar mina tips&tricks. Jag ska fortsätta att dela med mig av dem under nästa år. Om det är nåt speciellt ämne som du vill att jag ska skriva om så passa gärna på att tipsa mig om det i kommentarsfältet nedan så ska jag se till att ta upp det under 2022!

Här kommer årets topp fem. Inledningen till varje inlägg finns med också, men om du har missat det eller vill läsa på nytt så är det bara att klicka på rubriken så kommer du till hela artikeln.

PLATS 5:

4 vetenskapligt bevisade morgonrutiner – som förbättrar både din dag och ditt liv

Jennifer Aniston har en. Oprah också. Mohammad Ali och Steve Jobs likaså…

Har vadå?

En morgonrutin!

PLATS 4:

Så motiverar du dig själv bättre på jobbet i år

Han sitter med armarna i kors och benen likaså. Sluten. Jag låter mig inte bekomma. Vi pratar arbete och karriär.

”Var ser du dig själv om tre år?” frågar jag. Den klassiska jobbintervjufrågan.

Han blir märkbart irriterad. ”Det där är en idiotisk fråga”, säger han. ”Jag har ingen som helst aning om hur livet ser ut om tre år, det är ju svårt att ens veta vad som händer om tre månader. Den tid jag senast lade ner på att göra en treårsplan var totalt bortkastad, eftersom planen var utdaterad redan efter några månader.”

PLATS 3:

Kickstarta hösten med en inspirerande föreläsning

På hösten kan det behövas en nystart som kickar igång arbetet, speciellt som vi har en väldigt annorlunda tid bakom oss. Arbetslivet – och livet i övrigt – har förändrats och vi behöver nya sorters färdigheter för att må bra i jobbet och i vardagen. Genom att anlita en inspirationsföreläsare får ni en extra skjuts på vägen.

PLATS 2:

Är du stressad? Gör så här för att må bättre.

Var fjärde arbetstagare känner sig stressad på jobbet. Det är skrämmande många! På en arbetsplats med tjugo personer så är alltså så många som fem stressade. Hemska tanke!

Kanske är du själv där just nu? Känner att du inte riktigt räcker till, grubblar över hur du ska få jobbet och vardagen att gå ihop, sover dåligt, är ständigt trött…

PLATS 1:

Livsstilsförändringen som lyckades; ”Jag lärde mig att älska mina nya vanor”

Karolina Wiegner jobbar som lärare, vilket hon upplever som ett givande och varierande arbete. Hon tycker om att ha många bollar i luften, samt att ständigt utvecklas och studerar för tillfället vidare till speciallärare. Men som så många andra som arbetar inom skolvärlden så känner hon att yrket periodvis är stressigt.

Tack kära du för att du läser min blogg! Vad vill du läsa om under 2022?

Fem tips för den perfekta kickoffen

Innan vi vet ordet av är ett år igen till ända och det blir dags att kicka igång ett nytt. Att samla hela personalen till en kickoff efter jul och nyår är nåt jag verkligen rekommenderar! Januari är den tid på året då flest arbetstagare säger upp sig (tillsammans med augusti). Det gäller alltså att ha framförhållning och återuppliva inspirationen och arbetsglädjen hos medarbetarna rätt så snart när de är tillbaka efter julledigheten!

Om du är en av dem som just nu sitter och letar tips till er kickoff, läs vidare för här kommer mina fem bästa råd för hur ni lyckas så bra som möjligt!

1. Formulera en målsättning

Vad vill ni uppnå med kickoffen? Detta bör vara kristallklart för att kunna planera ett meningsfullt program som engagerar och ger mervärde till deltagarna. De flesta kickstartsevents har ett tudelat syfte:

  • Att staka ut riktningen för det kommande året - kickoffen är det utmärkta tillfället att uppdatera alla medarbetare på företagets vision, mission, värderingar, strategi och målsättningar.

  • Att stärka teamkänslan, höja arbetsglädjen och inspirera.

Gör i samma veva även upp en budget, så att ni vet om ni kan bjuda hela gänget till Karibien eller om ni ska rikta kosan mot något konferensställe i närheten. En stark rekommendation är dock att inte bli kvar på kontoret, eftersom det behövs ombyte av omgivning för att komma bort från invanda rutiner och tänka nytt.

2. Fördela arbetet

Utse en arbetsgrupp som består av personer med olika styrkor så att de kompletterar varandra. Den senaste större kickoffen jag var ansvarig för - ca 100 personers sammankomst i Berlin - hade ett projektteam med tre medlemmar. En hade hand om resor och logi, en ansvarade för den formella agendan med alla föreläsningar och talare, och den tredjes uppdrag (=mitt) var att fixa teambuilding-aktiviteterna och middagarna. Till teamet hörde även företagets VD, vilket var perfekt, för det behövs någon som har mandat att ta snabba beslut.

Alternativt kan ni förstås ta hjälp utifrån, om ni känner att ni inte själva har tid eller resurser att få allting på plats.

Projektgruppens första uppgift blir att göra upp en projektplan med arbetsuppgifter, ansvariga och deadlines. Kom även överens om veckovisa avstämningar!

3. Balansera nytta och nöje

Nästa steg är att göra en preliminär agenda för eventet. Tänk på att skapa en bra balans mellan formellt (föreläsningar och workshops) och informellt program (teambuilding-aktiviteter och middagar). En väl beprövad och fungerande dagordning är att köra formellt program fram till ca kl 15, fortsätta med teambuildning och avsluta med middag. Om budgeten tillåter så rekommenderar jag minst en övernattning, för det är oftast på kvällarna under friare former som de bästa diskussionerna uppstår och som folk bondar med varandra.

4. Kvalitetssäkra

Att kvalitetssäkra är nåt jag lärt mig efter att ha ordnat hundratals events genom åren. Besök stället för kickoffen i förväg och försök få en känsla för hur det kommer att fungera med all logistik, mat, teknik osv. Träffa föreläsarna och gå igenom vad de ska säga. Be in powerpoints i god tid och se till att de ser bra ut, både utseende- och innehållsmässigt. Gör ett körschema med tidpunkter och ansvariga. Var på plats innan eventet börjar och testa tekniken. Dubbelkolla bokningar, måltider, transporter…

5. Inspirera

I värsta fall blir kickoffen ytterligare ett slentrianmässigt ordnat event fyllt av intetsägande powerpoints och tomma ord. I bästa fall en insirerande, minnesvärd sammankomst som stärker gruppen och skapar ny arbetsglädje. Välj därför föreläsare och annat program med omsorg så att allt stödjer syftet med kickoffen. Se till att varje presentation ger det lilla extra. Fixa aktiviteter som inte bara är roliga utan som har en större mening och bygger upp gemenskapen. Ta in en entusiasmerande inspirationstalare för att ytterligare förstärka ert syfte med konferensen.

På den kickoffen jag nämnde hade vi Colin Moon som inspirationstalare. Han var fenomenal och vi fullkomligen vred oss av skratt. Hans budskap var dessutom helt i linje med en av målsättningarna för eventet; att ge redskap för att förbättra kommunikationen över lands- och kulturgränserna.

Varför inte anlita en mental tränare som inspirationstalare? Jag skräddarsyr föreläsningen så att den passar in med vad ni vill förmedla till deltagarna i kickoffen och försöker få igång allas hjärnor att börja tänka i de banor dit ni vill aktivera dem. Läs mer här.

Hör gärna av dig till mig på info@amyskogberg.com eller tel +358-40-7275636 så bollar vi tillsammans.

Ni kan även outsourca hela kickoffen till mig om ni känner att det är ett övermäktigt projekt att ro iland med. Jag ser fram emot att höra av dig!

Som moderator för heldagskonferensen Hjärndagen 2021 var jag i mitt esse :-)

Den här bloggartikeln är en reviderad version av en gammal bloggartikel från 2017.

Är du stressad? Gör så här för att må bättre.

Var fjärde arbetstagare känner sig stressad på jobbet. Det är skrämmande många! På en arbetsplats med tjugo personer så är alltså så många som fem stressade. Hemska tanke!

Kanske är du själv där just nu? Känner att du inte riktigt räcker till, grubblar över hur du ska få jobbet och vardagen att gå ihop, sover dåligt, är ständigt trött…

Jag har varit där flera gånger, senast för två år sedan. Jag var en hårsmån från att gå in i väggen. Ledde tre stora projekt som skulle vara klara innan jul, hade hand om ett internationellt team på tio personer, satt i ledningsgruppen och gjorde upp planer för nästa år… Jag minns alltför bra det där beklämmande, ihållande fladdret i bröstet och min speedade hjärna som gick på högvarv dag och natt.

Tur nog så har jag varje gång förstått att dra i handbromsen i tid, så även denna gång. Jag är dock väldigt, väldigt lyckligt lottad som har en mentaltränarutbildning att falla tillbaka på. Den har gett mig kunskap och verktyg att identifiera och hantera stress. På utbildningen var det någon som sa de kloka orden:

“Det är inte pappershögen som stressar dig – det är TANKEN på pappershögen som stressar dig.”

Och dina tankar bestämmer du själv över, alltså kan du välja att inte bli uppjagad över den väntande högen av ogjort arbete. Simsalabim så är stressen som bortblåst. Det är just så enkelt att bli av med stress, och samtididigt just så svårt!

Innan du kommer dit behöver du för det första inse att du är överbelastad och för det andra identifiera vad ”pappershögen” består av i ditt fall. Är det hundratals olästa mail? Är det orimliga krav från chefen? Är det barnens dagliga läxläsning och hobbyskjutsning?

Det som du behöver börja med är alltså att identifiera vad som stressar dig. Börja med att fullfölja den här meningen:

”Jag känner mig stressad för att…”

Skriv ner meningen på ett papper och komplettera den med bara EN orsak i taget. Upprepa tills du har skrivit ner allt du kommer på som jäktar dig, stort som smått. Det kan alltså vara allt från ”Jag känner mig stressad för att jag måste få nästa års budget inlämnad inom deadline” till ”Jag känner mig stressad för att kylskåpet gapar tomt och jag borde gå till butiken”.

Nästa steg är att fundera ut vad du kan göra åt alla dessa saker som belastar din tillvaro. Kan du delegera matinköpsresan till någon annan familjemedlem eller beställa hämtmat i en vecka? Kan du be någon av dina barns hobbykompisars föräldrar skjutsa på barnen en tid framåt? Kan barnen börja sköta läxläsningen självständigt (de klarar mer än du tror!)?

Gällande jobbstress så funkade detta otroligt bra för mig: Jag skrev ner alla mina arbetsuppifter och gick med listan till chefen. Tillsammans pratade vi igenom förteckningen och gjorde upp en plan. Vissa uppgifter kunde delegeras, en del tog chefen själv hand om, andra kunde skjutas upp till senare.

Gissa min enorma lättnad när jag gick från mötet med en betydligt nedbantad to do-lista!

På köpet kände att jag inte var ensam, vilket bara det sänkte mina stressnivåer massor.

Vår känsla av stress är ofta väldigt diffus och svår att sätta fingret på, den kan te sig som ett enda stort, mörkt moln som följer en vartän man går. Dessutom blir man skitdålig på att prioritera när man är överansträngd – att köpa hem mjölk blir en lika viktig uppgift som att göra upp en tre-års-strategi på jobbet. Därför behöver man sätta sig ner, ta ett djupt andetag och skriva ner allt som bidrar till stresskänslan.

Låt gärna detta ta tid, typ några dagar, eftersom du kommer att komma på fler saker efterhand. När du har fått ihop listan kan du börja gå igenom den och fundera hur du ska göra för att bli av med saker som stressar dig eller få hjälp med dem. Här gäller det att modigt be om hjälp av andra!

En bra idé är att bolla din lista med någon annan, någon som du litar på att har en objektiv infallsvinkel, eftersom den personen kan hjälpa dig att sätta saker och ting i perspektiv. Tillsammans kommer ni säkert på fler tankar runt hur du kan göra för att lätta på din börda.

Om du känner att du inte har någon att diskutera din situation med, är du hjärtligt välkommen att bolla den med mig! Du kan boka en gratis konsultation här.

Tiden innan jul är en extra hektisk tid för de flesta av oss. Om så är fallet för dig, bli inte ensam med din stress, genom att prata om den så är det betydligt större sannolikhet att du också kan bli av med den.

När du känner dig stressad är det viktigt att vidta åtgärder för att avstressa dig och att våga be om hjälp!

Vilken är din riktiga image?

”Image is everything”, sade tennislegenden Andre Agassi år 1989 i en TV-reklam av kameratillverkaren Canon.

Det skulle han inte ha gjort. Det blev nämligen startskottet på en starkt nedåtgående spiral, som ledde till att Agassi drabbades av depression och drogproblem.

Hur i all sin dar kunde en till synes oskyldig reklamfras få så dramatiska följder?

Reklamfilmen spred sig som en löpeld över världen och de tre orden förvandlades till en plåga. Frasen blev synonymt med Andre Agassi och kom att förknippas med honom som person, och ironiskt nog inte med företaget Canon.

Då hans tenniskarriär ungefär samtidigt började stampa på stället, fick fansen för sig att imagen var viktigare än tennisen. ”Under matcherna börjar människor i publiken håna mig: ’Kom igen Andre, image är allt!’”, skriver han i sin självbiografi ”Öppen”.

När detta evinnerliga ropande inte ville ta ett slut utan bara fortsatte, drabbades Agassi av depression. Han drogs ner i en ond spiral av droger och dåliga förhållanden. Han övervägde starkt att sluta med tennisen.

Vändpunkten kom år 1995. Han bestämde sig för att bryta sig loss från ”image is everything” och ändra sin image, sitt yttre. Den mest betydande förändringen var att bli skallig, vilket helt enkelt innebar att slänga peruken. Han hade nämligen tappat sitt hår redan som 20-åring, men använt peruk eftersom det långa håret var en viktig del av hans image.

Den största förvandlingen skedde dock i hans inre.

I hela sitt liv hade han känt sig som ett offer för yttre omständigheter. Han hade i hemlighet innerligt hatat tennis hela livet, eftersom pappan hade tvingat Andre att bli tennisproffs. Han insåg att även om han inte kan förändra sitt förflutna så kan han ta ägarskap över framtiden.

Så småningom hittade han sitt sanna jag, byggde upp sitt liv såsom han ville ha det och gick från ”förbrytare till förebild”, som en journalist uttryckte saken.

I slutet av boken skriver han ”Jag förändrade inte min image, jag upptäckte den. Jag ändrade mig aldrig. Jag öppnade mitt sinne.”

Vilken är DIN rätta image, som du behöver upptäcka?

Stark läsrekommendation: “Öppen” av Andre Agassi

Hur ser din drömvecka ut?

Söndag eftermiddag. Jag ligger på kökssoffan och reflekterar över veckan som gått.

Plötsligt slår det mig att jag har levt min Drömvecka!

Den bästa veckan hittills sen jag blev företagare på heltid för dryga 1,5 år sedan har det varit. Just en sådan vecka såsom jag visionerade att min arbetsvecka i bästa fall skulle kunna bli, när jag var nybakad företagare med ett stort, vitt, blankt papper framför mig.

Jag överväldigas av en djup och innerlig tacksamhet över att jag får leva min dröm. Tänker att det borde alla få uppleva, åtminstone någon gång under sitt arbetsliv.

Jag funderar vidare kring varför just den här veckan har varit så bra. Jag kommer fram till att den främsta orsaken är att det har varit så bra balans. För första gången på länge känner jag att jag har haft en fin harmoni mellan arbete, familj, vänner, egentid och utveckling. En företagare kämpar ju ständigt med att få tiden att räcka till, men den här arbetsveckan har bjudit både på positivt stressiga situationer och tid för återhämtning.

Vad ingår i min Drömvecka?

  1. Att få inspirera

    Min allra största passion är att få inspirera andra. Om jag lyckas med det så känner jag att jag har gjort någonting meningsfullt. Den här veckan har jag fått inspirera medmänniskor både genom föreläsningar och samtal med coachingklienter.

  2. Att få sprida glädje

    För mig är det viktigt att sprida glädje, jag tycker att det är en av de mest betydande saker vi människor kan syssla med. Det kan göras på så många olika sätt – ett vänligt ord, ett leende, ett samtal med någon som behöver det. Det försöker jag göra varje deg, och dessutom hade jag i veckan glädjen att få ordna en gruppaktivitet för ett arbetsteam, med många glada skratt till tack.

  3. Att få göra podcast

    Min podcast Mentalkanalen, som jag har tillsammans med Gustaf Ahlroos, ger mig för tillfället mening på så många olika sätt. För det första är den en kanal att kunna nå ut till behövande med det viktiga budskapet om hur man kan förebygga psykisk ohälsa. För det andra får jag träffa så intressanta gäster och ta del av deras klokheter. För det tredje är det ett sätt att läsa på och lära mig mer om hjärnan och hur den funkar. Den här veckan fick jag dels banda in ett nytt avsnitt, som släpps om några veckor, samt dels lägga ut ett för mig enormt viktigt avsnitt, där jag berättar om den depression jag drabbades av som 25-åring och om vägen ut ur den.

  4. Att få skriva

    Jag älskar att skriva och de senaste sju dagarna har jag haft möjligheten att skriva både lättsamma bloggartiklar och krävande facktexter. Båda lika givande!

  5. Att få bonda med människor

    Veckans två föreläsningar var på plats, hurraaa! Nog är det annorlunda att få föreläsa på plats och ställe, bland folk, och känna energin i rummet! En annan fin grej med att världen återvänder till normalt umgänge, är att kunna gå på kaffe med intressanta människor och ha inspirerande diskussioner. Det gör så innerligt gott att prata bort en stund och utbyta tankar med andra.

Då jag dessutom har lyckats hitta tid för familjen, bokläsning, hemmapysslande och egentid i svampskogen så kan jag inte annat än att känna en stor tacksamhet för att livet stryker mig medhårs just nu. Försöker landa i den tanken och ta den med mig in i den nya veckan som börjar imorgon.

Om du stannar upp en stund och reflekterar; hur skulle din Drömvecka se ut? Och nu menar jag inte en sådan då du har semester och chillar på en lång, vit, sandstrand varje dag, utan en vanlig vecka i din vardag.

Dela gärna med dig av vad din Drömvecka skulle innehålla!

När senast kände du dig som en vinnare? frågade jag av säljteamet som jag höll en inspirationsföreläsning för i den här veckan.

När senast kände du dig som en vinnare? frågade jag av säljteamet som jag höll en inspirationsföreläsning för i den här veckan.

Redan stressad efter semestern? Här är ett enkelt knep.

Sommaren har övergått i höst och innebär obönhörligen förändring. Kanske hör du till dem som älskar hösten med alla möjligheter till nystarter som den för med sig. Eller kanske är du en av dem som känner stressen knacka på dörren när kalendern fylls med arbete, vardagsrumba och to do-listor.

Dessutom är vi många som är trötta nu. Undersökningar visar att pandemitiden har upplevts som tung och att det förekommer fler fall av utmattning, t.ex. i enkäten ”Arjen katsaus” säger 27% av de svarande att arbetsmängden och utmattningen har ökat.

Mycket i min roll som coach och mental tränare går ut på att stödja människor i olika livssituationer, och jag kan tyvärr inte annat än bekräfta att den upplevda stressen och illamåendet har ökat i samhället under pandemin. Så vad borde vi göra?

Det vimlar av god råd och tips-listor därute.

Jag är själv en stor vän av tips-listor, du vet ”5 goda råd för att klara hösten” eller ”8 knep för hur du hanterar ovisshet”. Den här bloggartikeln skulle från början bli en sån lista. Men en klientträff fick mig att ändra planerna.

Klienten i fråga håller på att komma tillbaka från en utmattning, som hen drabbades av under pandemin. Hen har precis tagit sina första trevande steg mot ett bättre välmående. En viktig del i denna resa är att hen försöker hitta tillbaka till sig själv och sina behov. Jag fungerar som coach och bollplank i den processen.

Under vår senaste träff kom vi in på vad som händer i hjärnan vid utmattning.

Jag berättade att vetenskapliga studier visar att en överbelastad hjärnas:

  • amygdala växer. Amygdala är vårt varnings- och stresscentrum, som signalerar vid fara.

  • hippocampus krymper. Hippocampus är vårt minnescentrum, som också fungerar som bromspedal för amygdala.

  • frontallob krymper. Frontalloben är centrum för vårt logiska och analytiska tänkande.

Min klient stirrade på mig och hickade till av förskräckelse under min redogörelse.

När hen hämtat sig från chocken kom aha-reaktionerna en efter en.

”Men det förklarar ju varför jag en tid såg hotbilder överallt, jag som alltid har varit jättepositiv och bara fokuserat på möjligheter. Det var min överaktiva amygdala som spökade!”

”Glömsk som en guldfisk blev jag också – det var alltså stackars hippocampus som säckade ihop och fick svårigheter med att minnas saker!”

”Men värst var nog irrationaliteten, speciellt för familjen, som inte kunde förstå sig på varför mitt beteende hade ändrats. Det var alltså frontalloben som inte riktigt längre hängde med och kunde analysera situationer eller tänka logiskt.”

Hen tystnade medan allt detta sjönk in.

Jag lät hen processera de nyfunna insikterna en stund i lugn och ro. Sedan bröt jag tystnaden med min allra mest hoppingivande röst och förklarade, att i de allra flesta fall går förändringarna att reparera. Förutsatt att utmattningen inte har pågått för länge och att personen i fråga ger hjärnan tid att återhämta sig.

Det glimtade till i klientens ögon. Det var en glimt av insikt, lättnad och hopp.

Jag kände mig också lättad. Lättad över att klientens skrämselhicka snabbt gått över och att jag lyckats coacha hen till insikt. Vår diskussion fortsatte med en fundering över vilka små steg – babysteg – hen behöver börja ta mot en stressfri och välmående hjärna.

Denna lilla klientberättelse förklarar varför jag frångick planerna på att leverera en tips-lista i min bloggtext idag.

En trött eller överbelastad hjärna kan inte ta till sig alla goda råd som dyker upp i olika listor i vårt fb- eller instaflöde. Den orkar inte. Vad den behöver är en paus från allt sådant.

Jag vill istället idag bara komma med ETT råd; BLI INTE ENSAM! Prata om din stress, oro eller ångest. Det är första steget mot att bekämpa stressen. För det som man kan prata om, det kan man också komma över. Det andra steget i att inte bli ensam är att be om hjälp.

Om du känner dig stressad och behöver någon att prata med, är du hjärligt välkommen att boka en kostnadsfri konsultation med mig. Välkommen att boka tid här.

Känns livet mer stressigt än roligt? Försök klä känslan i ord och prata med någon, en vän, en partner, en släkting… Eller en coach / mental tränare! Välkommen att höra av dig.

Känns livet mer stressigt än roligt? Försök klä känslan i ord och prata med någon, en vän, en partner, en släkting… Eller en coach / mental tränare! Välkommen att höra av dig.