Det finns inga misslyckanden

Ordet ”misslyckas” borde strykas från ordboken! Visst kan ju saker och ting gå lite fel ibland, och klart att det händer att allting inte alltid går som i Strömsö, men misslyckas, nej det gör man inte.

Låter det konstigt? Låt mig förklara.

Häromveckan mentaltränade jag ett handbollslag med 11-12 åriga flickor. Kvällens tema var misslyckanden och de fick fundera över vad ordet egentligen innebär. Svaren var lika härligt fantasifulla som barn i den åldern ännu är. Men sen slog de huvudet på spiken:

“Att misslyckas är ett bevis på att man försökt.”

Vilket underbart svar! För det är just så som det är. Ett misslyckande är ett försök.

Om maträtten jag nyss lagade inte blev så god, så var det inte för att jag inte skulle ha försökt laga en välsmakande måltid. Om jag inte fick jobbet jag så gärna ville ha, så försökte jag i alla fall ge mitt allt. Om skottet mot mål gick förbi, så var det enormt mycket bättre att jag försökte skjuta mål än att låta bli.

Gemensamt för alla dessa situationer är att vi kan lära oss någonting av dem. Hur ska jag laga just den här maträtten för ett smakligare resultat? Vad kan jag ändra på nästa gång jag söker jobb för att få det? Vilka saker bör jag beakta när jag skjuter mot mål så att bollen sannolikare går in?

Alltså; det finns inga misslyckanden – bara lärdomar och utveckling.

Som mental tränare stöter jag på många som är rädda för att misslyckas. Orsaken är ofta dålig självkänsla och en undermedveten, automatisk koppling i hjärnan som säger “Om jag misslyckas med nåt så är jag misslyckad som människa.”

Vad vi behöver lära oss är att särskilja på person och handling. Om nåt vi gör floppar lite, så innebär det inte att vi är floppade människor. Det är bara att ta nya tag och försöka på nytt!

Så var inte rädd för misslyckanden - ursäkta, jag menar felslagna försök. Det är bara bra med bakslag! Varför? Det leder till att man kan prova olika saker, lära sig en massa och gå framåt i livet. Utan motgångar så finns det inte utveckling, eftersom vi inte skulle lära oss vad som INTE funkar, och kunna försöka på nytt på ett annat, måhända bättre sätt.

Visst kan det göra fruktansvärt ont och kännas oerhört tungt ibland när allt inte går som vi tänkt oss, men kom ihåg detta:

Det finns inget felslaget försök du inte överlever!

DET är en hiskeligt fin och stor tanke tycker jag! Lär dig att våga fallera och du kommer att växa som människa! Återkommer inom kort med lite konkreta tips.

Tjingeling så länge!

Blev ditt försök en limbo? Ge inte upp utan ta lärdom och försök igen!

Blev ditt försök en limbo? Ge inte upp utan ta lärdom och försök igen!