Fake it ’til you make it – så boostar du din framgång

Jag var rätt så färsk i arbetslivet när jag representerade min dåvarande arbetsgivare på en stor IT-mässa i Stockholm. I vår monter visade vi upp den senaste tekniken för hemmabio – en gigantisk TV-skärm som styrdes med trådlöst tangentbord och dito mus (ja det var typ 20 år sedan!).

Min roll var att agera inkastare till montern och föra presumtiva kunder till våra produktspecialister, som sedan demonstrerade systemet.

Bortåt eftermiddagen kom en reporter förbi och ville ha en demonstration. “Självklart”, svarade jag glatt och började följa honom in i montern. Som var tom! Våra båda produktkillar var totalt försvunna. Panik! Nu var goda råd dyra.

“Fasen, det kan väl inte vara så svårt att dema dethär”, tänkte jag efter en rapp överläggning med mig själv, och satte igång att pladdra på. Antagligen lät jag trovärdig för reportern gjorde ett snabbt telefonsamtal och ögonblicket senare dök en kameraman upp.

Samma kväll var lilla jag huvudpersonen i ett inslag från mässan i Sveriges TV4:s nyhetssändning… Gissa om jag blev vald till “veckans arbetstagare” :-D :-D :-D

Och varför berättar jag detta?

De senaste dagarna har jag funderat mycket på att vi tenderar att vara alltför blygsamma av oss, speciellt vi finländare. Ofta helt i onödan. Vi kan mer än vi tror! Vi behöver bara lura vår hjärna lite.

Vår hjärna stoppar oss många gånger från att agera. Vi tänker att vi inte är redo, att det rätta ögonblicket inte är inne eller att vi inte klarar av saken i fråga. Vi tror att vi behöver skaffa oss mer självsäkerhet, erfarenhet eller energi innan vi kan ta nästa steg.

Sanningen är dock en annan.

Har du hört uttrycket “fake it ‘til you make it”?

Forskning visar att om vi fejkar en sinnesstämning så kommer hjärnan att tro att det är sant. Om vi låtsas vara självsäkra så blir vi det. Eller glada. Eller energiska. Osv.

Och varför ska man låtsas kanske du undrar? Är inte det att agera falskt? Att ljuga? Att vara någon annan än den man egentligen är?

Nope. Vad det handlar om är att överkomma rädslor och förstärka tron på sig själv. Att gå utanför sin bekvämlighetszon med morskhet och tillförsikt.

Att agera med självsäkerhet, tills man har utvecklat den självsäkerhet som krävs för att lyckas.

Det funkar, jag lovar! Du kan tänka dig att mitt självförtroende växte med flera hundra procent den där gången när jag demade nåt som jag egentligen inte visste ett jota om och hamnade i TV-nyheterna!

Du kan överlista dina små grå och få dem att tro vadsomhelst, det kräver bara lite övning! Du kan börja redan idag att spela förtroendeingivande för dig själv och andra, och kolla vad som händer. I nästa bloggartikel kommer jag att ge fler tips på hur du gör i praktiken för att “fake it ‘til you make it”.

Eller som Pippi Långstrum sade:

“Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert!”

"Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert!" Och bra gick det :-)

"Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert!" Och bra gick det :-)