Planera din energi, inte din tid

Tidsplanering i all ära, men det är inte din tid du ska planera! Det är din energi.

Hur kan man planera sin energi???

Vi har alla 24 timmar i dygnet. Att fylla dem brukar inte vara nåt problem, snarare att få dem att räcka till. Vem har väl inte önskat att det skulle finnas fler timmar i dygnet? Men hur vi än ber till högre makter så kommer detta inte att ske. Därmed får vi istället satsa på att åstadkomma mer på de timmar som finns tillgängliga!

För att åstadkomma mer på kortare tid behöver vi bli effektivare. För att bli effektivare behöver vi agera med hög energinivå. För att agera med hög energinivå behöver vi göra följande:

1.       Spara energi

Detta kan vi göra på tre sätt. Det första är att inte slösa kraft på saker vi inte kan påverka, såsom vädret. Tänk efter om det finns saker du sätter tankekraft eller irriterar dig på som är utanför din makt. Sen bara släpp dem. Det andra är att skapa rutiner. Till exempel så har jag gjort en vana av att gå till gymmet varje morgon innan jobbet. Det sker per automatik och hjärnan behöver inte slösa kraft på att debattera om jag orkar gå dit eller inte. Det tredje är att bli av med energitjuvar, såsom människor i din närhet som bara dränerar dig på all ork. Undvik dem! 

2.       Samla energi

Här gäller de gamla vanliga tipsen; motionera, sov tillräckligt och ät bra. Men det finns även andra knep. När du gör saker du gillar så samlar du kraft. Själv får jag massor av energi när jag mentaltränar andra, eftersom jag älskar att hålla på med det. Så tänk efter – har du nåt du tycker om att göra, som ger mer än vad det tar? Ytterligare vinkar är att umgås med människor du tycker om, och att skratta mycket.

3.       Känn din energirytm

Vår energinivå går upp och ner under hela dygnet, i ungefär 90-minuters cycler som kallas Basic Rest-Activity Cycle (BRAC). Jag känner av dessa cykler mycket tydligt. Dagens första dipp infaller ca 90 minuter efter förmiddagskaffet, så strax efter kl 11 är jag väldigt oproduktiv innan jag fått lunch i mig. Nästa anfall av trötthet kommer ganska exakt 90 minuter efter lunchen och då måste jag ha eftermiddagskaffe, gärna med en chokladbit för att hålla blodockernivån uppe.

Genom att vara uppmärksam på dig själv så kan du klura ut din personliga dagsrytm. Följ med dina arbetsvanor under en vecka och ange de tider när du är mest produktiv och du bör hitta ett mönster. Försök använda dessa perioder för dina viktigaste arbetsuppgifter.

Jag överdrev lite i början förresten.

Förstås ska du planera din tid också. Det är bra att ibland ställa sig frågan om man använder sin tid förnuftigt, och med kall hand prioritera bort alla tidstjuvar. Men jag påstår att det är ännu viktigare att bli av med energitjuvarna.

Så testa på att börja energiplanera! Tänk att kunna ta dig an viktiga arbetsuppgifter eller sysslor med hög energinivå och få saker och ting gjorda med supermänsklig hastighet!

Amy pizza.jpg

Idag samlade jag energi genom att äta hemlagad pizza, såå gott!