4 vetenskapligt bevisade morgonrutiner – som förbättrar både din dag och ditt liv

Jennifer Aniston har en. Oprah också. Mohammad Ali och Steve Jobs likaså…

Har vadå?

En morgonrutin!

Min morgonrutin har i åratal bestått av att packa träningsväskan, köra till gymmet och svettas där en stund. Efter det har jag intagit en enorm grötportion spetsad med en rejält tilltagen smörklick, samt avnjutit två koppar kaffe på det.

Men när jag för drygt ett år sedan blev egenföretagare förändrades mina morgnar. De började med att jag slog på mobiltelefonen, lade mig på kökssoffan och ögnade igenom sociala medier. Sen körde jag ett träningspass, precis som förut, men det gnagde jämt i mig att min morgon skulle kunna starta så mycket bättre än att hänga på facebook och instagram.

Jag behövde en spark i baken för att få till stånd en ändring. Min vän och mentala tränaren Mikael Blomqvist var den som utfärdade den välbehövliga sparken. Han gav mig i uppdrag att testa en ny morgonrutin. Efter bara en vecka var jag fast.

Jag märkte att denna morgonrutin gör att jag får ett helt annat fokus redan från dagens första minuter.

Min energinivå bibehålls på en högre nivå och humöret likaså. Det finns forskning som bevisar att regelbundna, sunda morgonrutiner leder till att hela dagen förlöper bättre. Men man behöver inte vara vetenskapsman för att inse att en morgonrutin är bra för kropp och själ!

När jag lade mig på soffan och surfade på sociala medier, det första jag gjorde, så steg mina stressnivåer. Ofta reagerade jag på nåt – blev upprörd över en hemsk världsnyhet som dök upp i flödet eller glatt upphetsad över en rolig händelse som någon kompis lagt upp. Förvisso inget fel i att bli glad direkt på morgonen, men även ett positivt känslosvall är en form av stressreaktion för hjärnan.

När jag istället för att connecta med yttervärlden började connecta med mig själv så kändes det som att jag gjorde plats för den förestående dagen och vad den kommer att föra med sig, inte fyllde mitt medvetande med vad jag såg på sociala medier eller i nyheterna.

Så hur ser min morgonritual ut?

1.       Power Pose

En Power Pose betyder att inta en kroppsställning som man mentalt förknippar med att vara ”powerful”. Det finns ett berömt TED Talk av Amy Cuddy där hon berättar hur man gör. Att stå en stund i en dylik kraftposition lurar hjärnan att känna sig stark och självsäker, och efter två minuter börjar testosteronnivåerna öka samtidigt som kortisolnivåerna (kortisol = stresshormon) minskar. Min Power Pose går ut på att stå med uppåtsträckta armar och bredbenta ben med lätt uppåtlyft blick. Detta gör jag direkt när jag vaknat och känslan jag får är att jag erövrar dagen, istället för att den erövrar mig. Alltså att jag inte kommer att driva omkring planlöst dit slumpen för mig, utan att det finns en mening med denna dag.

2.       Ett glas vatten med citron och havssalt

Den här rutinen har fler hälsoeffekter. För det första så återfuktar den kroppen direkt på morgonen. För det andra så stärker citronen immunförsvaret och metabolismen. För det tredje så hjälper kombinationen salt och citron att dra ut gifter ut cellerna och balanserar ph-värdet.

3.       Tre saker jag är tacksam för

Att känna tacksamhet är det mest effektiva sättet att bli glad, också enligt forskningen. Det här är en fin stund då jag ofta tänker på nära och kära, att jag är frisk, att jag får jobba med sådant jag älskar… Sätter det viktiga i fokus helt enkelt. Här brukar tankarna automatiskt också gå till saker som jag vill ha gjorda under dagen för att känna mening.

4.       Träning

Morgonen är den mest fördelaktiga tiden att träna, enligt flertalet studier. Jag håller med. Koncentrationen förbättras och den effekten håller i sig i några timmar, vilket gör att jag kan dra nytta av den under förmiddagen då jag gillar att jobba på mina projekt. Det sägs också att morgonträning förbättrar matsmältningen. Det är välkommet när man som jag gillar mat :-)

Min morgonträning är en ganska lätt sådan, dock så att pulsen stiger. Om vädret tillåter blir det en joggingtur och annars kör jag cirkelträning med min egen kropp som tyngd. Då sätter jag på min favoritmusik och får en extra energiboost av det! Mitt pass tar ca 30 minuter och på den stunden hinner jag få upp flåset – och hjärnan hinner stärkas. Vid över 20 minuters pulshöjande träning stärks nämligen bl.a. hippokampus och frontalloben.

Dessa 4 morgonvanor funkar för mig, men det är viktigt att du känner efter vad just du behöver för att din morgon ska bli så bra som möjligt!

Jennifer Aniston och Oprah mediterar, Mohammad Ali läser positiva affirmationer och Steve Jobs ställer sig framför spegeln och frågar; “If today was the last day of my life, would I want to do what I’m doing today?” (Om han svarar nej många dagar i rad så ändrar han på nåt i sitt liv).

Testa gärna med att införa EN grej (du behöver inte göra så många som fyra). Jag kan varmt rekommendera nr 3 ovan. Det är en liten övning med märkligt stor effekt. Den gör att jag snabbt reflekterar igenom gårdagen, den förestående dagen och familjen. På köpet blir jag lugn och glad samt sätter intentionen för dagen. Den behöver inte ta mer än 1-2 minuter men effekten håller i sig hela dagen, tycker jag.

Lycka till med att skapa din egen morgonrutin och hör av dig om du behöver någon att bolla med! Kom ihåg att det tar tid att skapa nya vanor – 66 dagar sägs det – så det behövs lite envishet innan rutinen sitter.

Så ser min morgonrutin ut: Power-posing, dricker vatten med citron och havssalt, funderar ut 3 saker jag är tacksam över och tränar :-)

Så ser min morgonrutin ut: Power-posing, dricker vatten med citron och havssalt, funderar ut 3 saker jag är tacksam över och tränar :-)