Hemligheten bakom att bli lycklig

Jag har spenderat MYCKET tid och tankeverksamhet på att grubbla över vad det innebär att vara lycklig.

Det hela började med att jag en dag ställde mig frågan “När har jag senast varit riktigt lycklig?”. Jag var tvungen att fundera länge och väl för att hitta svaret. Gissa om jag blev bestört när jag kom fram till att det var för sisådär 1,5 år sedan. ETTOCHETTHALVT ÅR SEDAN!!

Efter detta oväntade konstaterande började en febril jakt på lycka.

Periodvis klarade jag av att känna mig mer euforisk, bara för att snart trilla tillbaka i den jämna, tråkiga lunken med mest tomhet inom mig. Vändningen kom när jag en vacker dag plötsligt förstod en väsentlig sak…

För några dagar sedan påmindes jag om den lyckosökarprocess jag gått igenom, när jag läste Anne Hietanens lysande kolumn “Är du lycklig?”. Jag kände igen mig nästan i vartenda ord! Jag kunde inte låta bli att bidra till diskussionen. Min kommentar till Anne innehöll mitt allra bästa tips för att bli lycklig och därför vill jag gärna dela kommentaren även här på min blogg (aningen modifierad):

“VET du vad som gör dig lycklig?

Jag höll också på sådär som du utan att finna lyckan. Men sen kom jag på att jag måste ju först klargöra för mig själv vad jag menar med att vara lycklig!

Jag påstår nämligen att det är omöjligt att bli lycklig om du först inte definierat ordet/känslan "lycklig". Lycka betyder olika för olika personer. Så vad innebär det för DIG?

Här kommer ett tips:

Ta fram papper och penna, skriv högst uppe "Jag känner mig lycklig när..." och så fortsätter du meningen och skriver ner så många punkter du kommer på. Det kan vara bra att låta pappret ligga framme en tid för du kommer antagligen att hitta på fler saker efterhand.

Tänk också på att det är skillnad på att vara glad och på att vara lycklig. T.ex. så blir jag glad när senaste numret av Hus&Hem dimper ner i brevlådan, men lycklig känner jag mig när jag tänder eld i kakelugnen, drar på mig mina skönaste sockor, tänder ett ljus, kryper upp i soffan och läser min nya tidning medan jag avnjuter en kopp rykande hett té.

Det har hjälpt mig massor när jag nuförtiden vet vad som gör mig lycklig - för nu vet jag ju vad jag ska sträva efter och hur jag ska ordna mitt liv för att få njuta av så många lycksaliga stunder som möjligt.”

Du hajar tugget, eller hur?

Summa summarum: Det är skitsvårt att bli nöjd och glad om man inte vet vad man behöver för att komma dit! Min lista blev förresten ganska lång och jag är säker på att den blir det för de flesta som lägger ner lite ansträngning på att tänka ut vad som förorsakar lycksalighet i livet.

Resultatet? Nuförtiden är det inte 1,5 år mellan mina lyckliga stunder längre, snarare 1,5 dag eller högst 1,5 vecka! (Vilken lycka :)