Vill du leva 10 år längre?

Jag har världens bästa tips på detta! Och nu tänker jag varken på rökning eller stress (som båda kan förkorta ditt liv med 10 år).

Vad jag har i tankarna är teve-tittande!

Vi finländare tittar på TV i medeltal 3 timmar och 15 minuter VARJE DAG. Det innebär att när du fyller 80 så har du tittat på teve i sisådär 10 år!

Jag slutade titta på TV för fem månader sedan*.

Helt kallt har jag ratat “Finlands Bachelor”, “Superstjärnorna” och “Elastinen Feat.”. Program som tidigare skulle ha fått mig fastnaglad vid TV-rutan. Jag har inte saknat ett enda av dem det minsta!

Tvärtom så har det känts frigörande. Jag har ju fått så mycket tid över till andra, vettigare saker! Inte för att jag har hört till dem som har tittat så mycket som drygt tre timmar på dumburken varje dag. Men minst en halv timme varje dag gick det åt, eftersom tians nyheter och vädret var ett måste varje kväll. Vad fick jag ut av det egentligen?

Har du någonsin tänkt på att typ 95% av nyheterna handlar om negativa händelser?

Terroristattacker, naturkatastrofer, flyktingkriser… Dessa går direkt in i en del av vår hjärna som heter amygdala, vårt “alarmcentrum”, vars uppgift är att uppmärksamma dåliga nyheter. När vi ser allt detta elände så går amygdala på högvarv. Följden är att det utsöndras stresshormoner i blodet. Dessutom stiger pulsen samt blodtrycket och kroppen går in i flyktberedskap.

Detta gör vi frivilligt till oss själva varje kväll precis innan vi går och lägger oss (ifall vi har för vana att se på de sena nyheterna alltså)! Då vi istället borde aktivera våra må-bra-hormoner, såsom oxytocin, så att vårt undermedvetna förbereder sig på att under sömnen koncentrera sig på bra och positiva saker.

Jag har heller inte mycket till övers för skräck- och våldsfilmer. Hjärnan förstår inte skillnaden mellan filmduken och verkligheten, vilket gör att även här triggas amygdala igång och ställer till det i hjärnan och kroppen. En rolig komedi kan jag däremot gärna titta på någon gång nu och då, eftersom skratt är hur hälsosamt som helst för oss!

Nu måste jag erkänna att rubriken var lite missvisande, för om du slutar titta på teve så lever du inte längre…

Men det ger dig en chans att leva BÄTTRE!

Du har i alla fall möjligheten att fylla din tid med saker som gör dig glad och lycklig, såsom att umgås med nära och kära. Fast när jag tänker efter så kanske rubriken inte var helt felaktig i alla fall.. Undersökningar visar nämligen på en stark korrelation mellan teve-tittande och negativ inverkan på både psykisk och fysisk hälsa, såsom att bli överviktig eller insjukna i diabetes.

Tänk om alla skulle använda tre timmar per dag på träning istället! Eller på att skratta och ha roligt tillsammans med familjen. Hur mycket längre skulle vi leva månntro?

 

PS. Att jag slutat titta på nyheterna innebär inte att jag avskärmat mig från omvärlden. Jag följer istället med medier som är skonsammare för hjärnan, såsom dagstidningar och radio.

*bortsett från TV-sändningen från finalen i hockey-VM :)

No%20TV.jpg