Trött på brutna nyårslöften? Här kommer tips på roliga löften!

Äh, det sket sig i år igen.

Brukar du tänka så några veckor eller månader in på det nya året? Det är du inte ensam om. Undersökningar visar att 80-90% av alla nyårslöften bryts.

Vad säger du om vi skulle ta och ändra lite på statistiken?

Problemet med nyårslöften är att de oftast handlar om att bryta en dålig vana – sluta röka, gå ner i vikt eller förvandlas från soffpotatis till hurtbulle över en natt. Sådana beslut kräver rätt tillfälle, förutsättningar och sinnesstämning. Då man vaknar upp efter nyårsaftonens svirande är det inte läge att äta sallad och börja stormbanta, när det man suktar efter allra mest just då är en fettdrypande salamipizza, nersköljd med coladryck!

Att ändra på problembeteenden är stora beslut som bör fattas när man är mogen för en förändring, men inte för att det blir ett nytt år.

Ge dock inte upp traditionen med nyårslöften! Undersökningar visar nämligen också att de som gör sådana får en ökad självkänsla, är hoppfullare och mår bättre (dock har jag ännu inte hittat någon undersökning som visar hur man mår efter att ha brutit sitt nyårslöfte...).  

Så om du fortfarande är av den åsikten att nyårslöften är någonting för dig, här kommer ett tips:

Satsa i år på angenäma nyårslöften!

Gör det lätt för dig att infria dina beslut – gör sådana som det är enkelt att hålla, ja till och med roligt! Här kommer några exempel:

  • Jag lovar att i år komma ihåg vår bröllopsdag och att överraska min äkta hälft med kaffe på säng (OBS! lägg in dagen i kalendern och aktivera alarmet minst en dag i förväg!!).

  • Jag lovar att sova mer! Tupplurer är bra för hälsan.

  • Jag lovar att äta mer choklad. Choklad är också bra för hälsan.

  • Jag lovar att bjuda min partner på champagne och jordgubbar i bastun.

  • Jag lovar att annars också dricka mer champagne.

  • Jag lovar att skratta mer tillsammans med familjen (att kolla på roliga kattvideor tillsammans på fredag kväll funkar bra om ni inte annars hittar källan till gemensamma skrattstunder).

Det kan också vara att träffa en god vän du inte sett på länge, läsa den där intressanta boken som väntar i bokhyllan eller äntligen åka iväg på drömresan.

Jag har gjort ett nyårslöfte en enda gång i mitt liv.

Dyrt och heligt lovade jag att övervinna min stora svaghet och sluta äta choklad (detta var innan jag visste att choklad är nyttigt). Sagt och gjort, på nyårsdagen fullföljde jag mitt beslut. Inte så mycket som den minsta lilla chokladgnutta kom i närheten av min mun. Glad och nöjd över att ha lyckats med min föresats så började jag äta choklad igen följande dag…

I år kommer min löftesresa att se annorlunda ut.

Och det gör mig lycklig! Av två orsaker – för det första på grund av den kittlande förväntan jag har inför alla glada händelser som komma skall och för det andra på grund av att denna gång vet jag i förväg att jag kommer att lyckas!

En grej som jag förresten tänker göra är att skriva upp bra händelser som händer mig under året, stora som små, på små lappar och lägga dem i en stor burk. Vid slutet av året tar jag fram den (eller oftare om det behövs) och läser alla fina saker som hänt under året och blir alldeles varm och glad inombords!

tjohoo1.png