Njutningarnas mognare dimensioner - 3 tips

Jag har vid ett par tillfällen – senast igår – lovat att berätta mer om hur man höjer dopaminnivån i hjärnan. En förbättrad dopaminhalt kan ha en gynnsam inverkan på en mängd olika saker, såsom motivationen, minnet, koncentrationen, inlärandet och lyckokänslan i allmänhet.

Här kommer mina tre bästa tips:

1. Motionera

Fysisk aktivitet är det allra bästa du kan göra för att må bra i hjärnkontoret! När du rör på dig frigörs dopamin i hjärnan. Ännu bättre blir effekten om du sätter upp små mål för dig själv under träningen, såsom att orka springa till nästa lyktstolpe.

2. Ät rätt

Dopamin tillverkas av aminosyran tyrosin. Tyrosin finns i proteinrika födoämnen. Eftersom jag inte äter kött – och inte heller vill rekommendera det till andra – så förespråkar jag andra proteinhaltiga livsmedel såsom ägg, ost och fisk. Även äppel, bananer, mandel, rödbeta och avokado innehåller mycket tyrosin.

3. Visa tacksamhet

Forskning har visat att när vi känner tacksamhet så frigörs dopamin. För mig har detta varit den avgörande punkten. Att inte hela tiden jaga efter de där kickarna med enorma dopaminutsöndringar, utan att istället vara tacksam för det jag har här och nu.

Om du hör till dem som strävar efter extrema kickar så har jag ytterligare ett tips: Se till att få jämna doser av dopaminet längs dagen. Sätt upp små målsättningar för dig själv och belöna dig när du uppnått dem. Ta en kopp kaffe eller en chokladbit (ämnen som också kan leda till dopaminberoende, ja, men några njutningar i livet måste man ju få ha :). Beröm dig själv och bara gotta dig åt att du lyckats.

Även om jag har blivit av med mitt behov av de där överstora dopaminflödena så måste jag erkänna att fartens tjusning är svår att överge. Fortfarande älskar jag snabba bilar och är barnsligt lycklig varje gång bilen accelererar från 0-100 på 3 sekunder och jag trycks bakåt i förarsätet. En känsla jag inte kan avstå. Men det kanske inte heller är nödvändigt?

När allt kommer omkring så är det väl inte alldeles fel med lite sex, drugs and rock’n’roll i våra liv nu och då… Så länge det inte går till överdrift eller blir en dålig vana. Och man inte kör över någon med vattenskoter...

Tacksamheten över att ha fått promenera med familjen på en strand i Karibien i februari får dopaminnivåerna att skjuta i höjden!

Tacksamheten över att ha fått promenera med familjen på en strand i Karibien i februari får dopaminnivåerna att skjuta i höjden!