Lat som en katt

Har du testat avslappningsövningar nångång?

”Bra fråga, vad menas med avslappningsövningar?”, kanske du undrar.

Jo, de är till exempel meditation, självsuggestioner eller muskulär avslappning. Det sistnämnda innebär att man intar en bekväm ställning och omväxlande spänner versus slappnar av alla muskelgrupper i kroppen. Det har jag hållit på med varje dag i en veckas tid nu.

Hör och häpna, men det fungerar faktiskt!

Till och med på en så totalt helspänd person som jag, med en spänningsnivå mer likt stålvajer än fiolsträng. För varje dag har stålet gett vika mer och mer. Fram träder ett både lugnare och piggare jag – till min familjs stora förtjusning.

Men det intressanta är ju faktiskt inte ATT det fungerar, utan VARFÖR det fungerar!

Hur är det möjligt att man kan må så mycket bättre av att ligga på golvet som en lat katt och spänna en muskel i taget?

Du har kanske hört om hur kroppen reagerar när man känner sig stressad? Hjärnan sänder ut stress-signaler till kroppen, som omedelbart förbereder sig på att fly eller kämpa. Blir en fiolsträng eller stålvajer.

Samma sak händer när du gör avslappningsövningar, fast omvänt!

Hjärnan signalerar nu till kroppen att den kan återgå till viloläge. Att den kan släppa alla krav och måsten. Att det nu bara är lugn och ro som gäller.

Så skönt, tänker kroppen och belönar dig genast. Den sänker pulsen och blodtrycket, höjer energinivån men sänker stressnivån, förbättrar koncentrationen och sömnen… Blir en lat katt - dock färdig att närsomhelst snabbt och elegant skutta mot nya äventyr.  

Låter bra, men hur ska man komma igång då? Det skriver jag mer om nästa gång, nu ska jag vara lat som en katt en stund..

040.JPG