Ett tydligt tecken på att jag börjar bli gammal?

”När man inte längre orkar ta en löptur, utan går på promenad i stället, då är man Gammal.”

Att springa har för mig varit en naturlig del av min vardag. Förra sommaren blev det dock en paus på tre månader. Juli tillbringade vi på sommarstugan, som ligger på en klippig ö med noll springmöjligheter. I augusti var det fullt upp med förberedelser inför sonens konfirmationsfest och arbetsgivarens kickoff. I september hade tröskeln redan blivit för hög och jag kände hur konditionen skulle svika direkt som jag tog de första löpstegen.

I oktober vaknade min inre mentaltränare.

“Amy, du måste ju börja någonstans. Om du inte orkar springa så inled med att gå”, var det näsvisa budskapet.

Rösten ville inte ge med sig. Sagt och gjort; en kulen dag då regnet piskade ner bad jag min käraste att sätta på bastun, drog på mig regnkläderna och begav mig ut på en promenad i hösteländet. 45 minuter senare återvände jag, dyblöt men euforisk!

Sedan dess har jag gått raska promenader 2-3 gånger i veckan. Ibland har jag gjort rundan på morgonen, innan frukost, och överraskats av en energiboost utan like!

Jag har alltså gått (!) och blivit Gammal. And I like it!

Den där definitionen på gammal, som jag inledde artikeln med, är helt och hållet min egen. Som ex-tävlingsidrottare så jag har haft inställningen “running is for winners, walking is for loosers”. Så fel jag har haft! Det finns undersökningar som visar att promenader är lika bra som löpning. Och att en snabb springrunda stressar kroppen!

Jag kan inte annat än att hålla med. En gångtur gör mig andfådd och svettig men känns skonsammare för kroppen, vilket ju är mycket viktigt att tänka på när man blir Gammal :-)

Det är speciellt en sak som jag fäst uppmärksamhet vid.

När jag går så fungerar min andning mycket bättre än när jag springer – eftersom tempot är lugnare så har jag mer tid att andas djupare, med magen. Det är nog också därför jag känner mig så himla energisk efter att ha gått en sväng. När man andas med magen syresätter man nämligen dubbelt så mycket blod som när man andas med bröstkorgen.

Så jag kommer att fortsätta med mina små vandringar, eller seniorpromenader som jag kärleksfullt namngett dem till.

Visst är det underbart när man får nya aha-upplevelser ännu som Gammal!

Har du gjort ett nyårslöfte om att motionera mer i år? Har du svårt att komma igång? Börja med att promenera! Kom ihåg att den bästa motionen är den som blir av!

Har du gjort ett nyårslöfte om att motionera mer i år? Har du svårt att komma igång? Börja med att promenera! Kom ihåg att den bästa motionen är den som blir av!