Så tacklar du livets motgångar - fyra tips

Allting går inte alltid som på Strömsö. Nu som då bjuder livet på motgångar och tuffa perioder då det känns extra tungt.

Men hur gör man när livet strular runt? Hur ska man ta sig igenom jobbiga skeden i livet?

Detta föreläste jag om för en tid sedan på Svenska Finlands Idrotts seminarekväll. Min uppgift var att ge åhörarna tips om vad man kan göra då man som idrottare trillar ner i en svacka; perioder med skador, överträning, motivationsbrist, utmattning, stagnation, tävlingsnervositet, tränarproblem…

Tipsen utformade jag alltså för idrottare, men de kan lika gärna tillämpas av vem som helst som går igenom någonting jobbigt. Här kommer de fyra råden:

1. Visualisera

Man ska leva i nuet sägs det, vilket är ett mycket bra råd, men när du har det jobbigt så ska du faktiskt leva i framtiden! Stundvis i alla fall. Forskning visar nämligen att när vi visualiserar framtiden och hur bra allt kommer att bli och sen kommer tillbaka till nuet, så är vi mer hoppfulla, optimistiska och motiverade att ta oss förbi hinder på vägen mot målet.

Hur du rent konkret kan göra är att föreställa dig och skriva ner hur livet ser ut och hur det känns när du om några år (3-7 år framåt i tiden) har uppnått någonting bra. Vad gör du, vad känner du, vad tänker du, var bor du, vilka personer finns i ditt liv… När du visualiserar framtiden på det här sättet så är du mer benägen att göra någonting åt din jobbiga situation och vidta  åtgärder för att komma ut ur det som känns tungt.

2. Sök inspiration

En oerhört viktig sak att inse är att du inte är ensam. Det finns massor med människor som har det tungt just nu, i denna sekund, och som går igenom jobbiga saker. Det finns också massor med människor som har tagit sig ut ur det jobbiga.

Ett bra exempel är Michael Jordan, basketpelaren. När han var 15 år gammal sökte han in till universitetslaget i basket i Laney High School. Han fick dock avslag på sin ansökan. När han fick beskedet blev han förkrossad. Han ansåg att det var det ultimata misslyckandet, stängde in sig på sitt rum och bara grät.

Han tänkte till och med sluta med basket men bestämde sig för att fortsätta och för att träna ännu hårdare för att nå dit han ville. Han lyckades och blev en av de mest framgångsrika basketspelarna genom tiderna.

Det finns många liknande exempel som du kan bli inspirerad av, googla till exempel “from failure to success”.

3. Vänd negativt till positivt

Det här är en konkret övning som är mycket effektiv.

När man är deppig och livet känns tungt så brukar man ofta tänka negativa tankar, såsom ”Jag klarar inte det här, jag orkar inte mer, livet är inte roligt, jag är inte så bra, våren blir inte lätt...” Skriv upp den tanken. Viktigt är att meningen innehåller ordet “inte”. Gå in i meningen en stund och känn efter hur illa det känns. Låt gråten komma om det känns så.

Vad du ska göra sen är att sudda ut ordet “inte”. Plötsligt blir det negativa till nåt positivt! Gå nu in i den här meningen och tänk dig hur bra allting kommer att bli. Klipp ut meningen och häng upp den på kylskåpet, på badrumsspegeln eller någonstans där du ser den varje dag.

Oevning.jpg

4. Visa SISU

Angela Duckworth är en amerikansk psykologiprofessor som har forskat i vad som gör människor framgångsrika. Hon har kommit fram till att den allra allra viktigaste egenskapen är någonting som på engelska kallas för GRIT.

Hur översätter man det? Jag läste boken "Hjärna, gener & jävlar anamma", skriven av en svensk professor i kognitiv neurovetenskap, Torkel Klingberg. Han har studerat hur barn lär sig och liksom Angela Duckworth kommit fram till att “grit” är den viktigaste faktorn för inlärning. I boken bollade han med olika översättningar av ordet "grit" till svenska  och kom fram till att “jävlar anamma” bäst beskriver vad det är frågan om. När jag läste vidare kunde jag inte låta bli att le för mig själv, då han skrev “I Finland är översättningen lättare, för finländarna har i generationer vetat vad SISU betyder” :-D

Ge aldrig upp fast det känns tungt ibland! Ta dig igenom det svåra, såsom Michael Jordan. Det hör livet till att uppleva tunga saker, men det avgörande är hurudan inställning vi väljer och hur vi hanterar situationen för att ta oss ur det jobbiga. Att vi visar SISU!

Ge aldrig upp fast det känns tungt ibland! Ta dig igenom det svåra, såsom Michael Jordan. Det hör livet till att uppleva tunga saker, men det avgörande är hurudan inställning vi väljer och hur vi hanterar situationen för att ta oss ur det jobbiga. Att vi visar SISU!