Skillnaden mellan kvinnliga och manliga hjärnkontor

Ibland är det inte lätt att vara den enda kvinnliga representanten i familjen.

Jag tror det var Mia Törnblom som en gång beskrev så träffsäkert: “Om jag ställde en tvättkorg fylld med smutsbyke mitt på köksgolvet så skulle min man inte reflektera över saken, utan galant kliva över korgen dag efter dag.”

Ungefär så har det känts för mig idag.

Att bo i ett stort hus med ännu större gård är härligt, men innebär förstås att det finns en aldrig sinande ström av saker som behöver göras. Väggar ska målas, yttertak tvättas, ogräs rensas, gräsmatta klippas, träd fällas, fönster putsas…

Jag har en benägenhet att se allt som behöver åtgärdas. Männen i huset, däremot, tenderar att glatt ignorera eventuella missförhållanden. Det är inte för att de inte skulle bry sig. Det är för att de inte MÄRKER att gården är täckt med barr och kottar. De SER inte att trappan är lite sned. De UPPTÄCKER inte mossan på taket. Precis som den där tvättkorgen mitt på golvet.

Det är oerhört fascinerande att män och kvinnor uppfattar dylika saker på så olika sätt!

Jag har funderat mycket på om det kan finnas i skillnader i mäns och kvinnors hjärnor som förklarar fenomenet. Det har gjorts massor med undersökningar för att försöka utreda detta, men med föga resultat.

Vissa små skillnader i de olika delarna i hjärnan har kunna konstateras, såsom att kvinnor har tjockare hjärnbark (kontrollerar bl.a. uppfattningsförmåga och språk) medan män har större hippocampus (lokalsinne och minnesbildning). Om en hjärna valdes ut på måfå skulle forskarna dock ha svårt att säga om det är en hon- eller hanhjärna, så små är skillnaderna.

Ny forskning bjuder möjligen på en förklaring.

Forskare i USA har analyserat mer är 45.000 studier av hjärnan och kommit fram till att kvinnfolks hjärnor är aktivare. Detta har de kunnat konstatera genom att granska hjärnans blodflöde, som är större i kvinnliga än i manliga hjärnkontor.

AHAAA! Nu börjar bitarna falla på plats! Min jobbigt överaktiva hjärna är svaret!

Svaret till att mansfolket i huset helt enkelt öppnar kylskåpsdörren när de blir hungriga och utbrister “Finns det mat?” – medan jag omständigt planerar hela veckomenyn beaktande alla näringsrekommendationer, närbutikens erbjudanden samt att glutenintoleranta mamma kommer på besök på onsdag...

Svaret till att de packar väskan inför långhelgen på beundransvärda fem minuter – medan jag har kollat väderleksrapporten tre gånger, vilka restauranger vi ska besöka samt var hotellet ligger och har efter två timmar förtvivlad provat det mesta i garderoben men inte kommit längre än till att packa ner underkläderna...

Och svaret till att de inte märker en tvättkorg som står centralt på köksgolvet för att inte tala om disken som tornar upp sig, medan jag hinner flippa ur hundra gånger för dammråttorna som far runt, de flottiga fingeravtrycken som dykt upp på kylskåpsdörren och en ny skråma som uppenbarat sig i parketten…

Nån som vet hur man stryper blodfödet i hjärnan? Anyone? Just kidding :-D

Efter att jag uppmärksammat de härliga männen i familjen på att lite träd behövde fällas var de inte sena med att dra fram motorsågen...

Efter att jag uppmärksammat de härliga männen i familjen på att lite träd behövde fällas var de inte sena med att dra fram motorsågen...