Ställ dig denna fråga efter semestern!

Kanske har du redan övergivit sol och lata dagar för vardagens slit, eller är på väg att göra det snart. Oavsett vilket, så ställ dig själv denna fråga:

“Vad behövde jag semester från?”

Nöj dig inte med svaret “Från jobbet förstås, dum fråga!” utan ta dig lite tid att fundera närmare på spörsmålet. Jag är övertygad om att du kommer på nåt (eller nån) som du har varit glad att slippa på semestern. Tråkiga arbetsuppgifter, stress på jobbet, en besvärlig kollega, en alltför krävande chef…

En väninna jag träffade i somras beklagade sig över att en arbetskamrat varit i kontakt per textmeddelande; “Jag hade närapå lyckats glömma hela människan under semestern och nu blev jag påmind om hur tungt det är på jobbet tack vare personen. Jag har nästan lust att byta arbetsplats på grund av att denna typ signifikant fördystrar mina arbetsdagar.”

För henne var det alltså välkommet att få en lång paus från en kollega som personkemin går i kors med.

Det kan också vara nåt i vardagen som du är glad över att komma ifrån ett tag.

Själv tog jag ledigt från matlagningen. Eller egentligen planeringen av denna. Hemma hos oss är det alltid jag som lagar mat, vilket inte stör mig ett dugg – tvärtom, för jag älskar att laga mat. Utmaningen ligger däri, att jag av olika orsaker besöker matbutiken bara en gång per vecka, och ska då planera och handla för hela den kommande veckans måltider.

Inte alltid en helt lätt uppgift! Hjärnan går på högvarv när jag försöker ta i beaktande näringscirkeln alla aspekter, ungarnas träningar och behovet av eventuella nyttiga mellanmål, mina egna eller makens arbetsresor, barnens kompisar som plötsligt dyker upp varvid mat till ytterligare 5 hungriga tonåringar ska trollas fram på studs…

I somras struntade jag i matplanerandet! I sommarstugans kylsåp kunde finnas mat för ett par måltider framåt, men inte alltid ens så mycket. Vissa dagar hände det att kylen ekade tom. Då tog vi båten till någon närliggande mysig sommarrestaurang och slog inte två, utan tre flugor i en smäll – vi fick uppleva ett trevligt skärgårdscafé, vi understödde en lokal företagare och jag slapp fundera på maten.

Det har blivit mycket pizza i sommar kan jag lova, men en välbehövlig paus från måltidsplanerandet för mig!

När du har kommit på vad du tog semester ifrån, är förstås nästa steg att fundera vad du ska göra åt saken.

Om du besväras av en otrevlig kollega, såsom min väninna gör, begrunda hur du kunde gå tillväga med problemet. Kan du prata med individen? Kan du prata med chefen? Kan ni ta in en extern konsult för konflikthantering? Kan du ansöka om förflyttning till en annan avdelning? Om inget annat hjälper är väl sista utvägen att leta nytt jobb...

En annan bekant, som känt sig stressad hela våren, grubblade i somras mycket över exakt vilka faktorer som förorsakar press. Slutsatsen var att arbetsuppgifterna känns alltför omfattande. Den här personen tog tjuren vid hornen direkt, och framförde genast efter semesterslutet sina tankar till chefen med önskemål om ett ändrat fokus och smalare ansvarsområde. Återstår att se hur saken framskrider, men hatten av för att tärningen är kastad!

Själv är jag också en vän av snabba handlingar och har vidtagit åtgärder för att underlätta mitt måltid-planerings-dilemma. Jag skrev ner tre listor; den första innehåller familjens favoriträtter som går snabbt att tillreda efter jobbet, den andra innehåller nyttiga mellanmål för barnen och den tredje käk som är bra att ha i frysen eller skafferiet för situationer när jag inte är hemma eller det plötsligt dyker upp ett gäng hungriga ungdomar.

Dessa listor kastar jag en blick på innan jag drar iväg på min veckoshopping, och kompletterar butikslistan utifrån dem. Hittills har det funkat bra!

Så; vad behövde du ledigt ifrån? Varför? Vad tänker du göra åt saken?

Nöjd över att snart få avnjuta mat som någon annan planerat och lagat :)

Nöjd över att snart få avnjuta mat som någon annan planerat och lagat :)