Är du stressad? Gör så här för att må bättre.

Var fjärde arbetstagare känner sig stressad på jobbet. Det är skrämmande många! På en arbetsplats med tjugo personer så är alltså så många som fem stressade. Hemska tanke!

Kanske är du själv där just nu? Känner att du inte riktigt räcker till, grubblar över hur du ska få jobbet och vardagen att gå ihop, sover dåligt, är ständigt trött…

Jag har varit där flera gånger, senast för två år sedan. Jag var en hårsmån från att gå in i väggen. Ledde tre stora projekt som skulle vara klara innan jul, hade hand om ett internationellt team på tio personer, satt i ledningsgruppen och gjorde upp planer för nästa år… Jag minns alltför bra det där beklämmande, ihållande fladdret i bröstet och min speedade hjärna som gick på högvarv dag och natt.

Tur nog så har jag varje gång förstått att dra i handbromsen i tid, så även denna gång. Jag är dock väldigt, väldigt lyckligt lottad som har en mentaltränarutbildning att falla tillbaka på. Den har gett mig kunskap och verktyg att identifiera och hantera stress. På utbildningen var det någon som sa de kloka orden:

“Det är inte pappershögen som stressar dig – det är TANKEN på pappershögen som stressar dig.”

Och dina tankar bestämmer du själv över, alltså kan du välja att inte bli uppjagad över den väntande högen av ogjort arbete. Simsalabim så är stressen som bortblåst. Det är just så enkelt att bli av med stress, och samtididigt just så svårt!

Innan du kommer dit behöver du för det första inse att du är överbelastad och för det andra identifiera vad ”pappershögen” består av i ditt fall. Är det hundratals olästa mail? Är det orimliga krav från chefen? Är det barnens dagliga läxläsning och hobbyskjutsning?

Det som du behöver börja med är alltså att identifiera vad som stressar dig. Börja med att fullfölja den här meningen:

”Jag känner mig stressad för att…”

Skriv ner meningen på ett papper och komplettera den med bara EN orsak i taget. Upprepa tills du har skrivit ner allt du kommer på som jäktar dig, stort som smått. Det kan alltså vara allt från ”Jag känner mig stressad för att jag måste få nästa års budget inlämnad inom deadline” till ”Jag känner mig stressad för att kylskåpet gapar tomt och jag borde gå till butiken”.

Nästa steg är att fundera ut vad du kan göra åt alla dessa saker som belastar din tillvaro. Kan du delegera matinköpsresan till någon annan familjemedlem eller beställa hämtmat i en vecka? Kan du be någon av dina barns hobbykompisars föräldrar skjutsa på barnen en tid framåt? Kan barnen börja sköta läxläsningen självständigt (de klarar mer än du tror!)?

Gällande jobbstress så funkade detta otroligt bra för mig: Jag skrev ner alla mina arbetsuppifter och gick med listan till chefen. Tillsammans pratade vi igenom förteckningen och gjorde upp en plan. Vissa uppgifter kunde delegeras, en del tog chefen själv hand om, andra kunde skjutas upp till senare.

Gissa min enorma lättnad när jag gick från mötet med en betydligt nedbantad to do-lista!

På köpet kände att jag inte var ensam, vilket bara det sänkte mina stressnivåer massor.

Vår känsla av stress är ofta väldigt diffus och svår att sätta fingret på, den kan te sig som ett enda stort, mörkt moln som följer en vartän man går. Dessutom blir man skitdålig på att prioritera när man är överansträngd – att köpa hem mjölk blir en lika viktig uppgift som att göra upp en tre-års-strategi på jobbet. Därför behöver man sätta sig ner, ta ett djupt andetag och skriva ner allt som bidrar till stresskänslan.

Låt gärna detta ta tid, typ några dagar, eftersom du kommer att komma på fler saker efterhand. När du har fått ihop listan kan du börja gå igenom den och fundera hur du ska göra för att bli av med saker som stressar dig eller få hjälp med dem. Här gäller det att modigt be om hjälp av andra!

En bra idé är att bolla din lista med någon annan, någon som du litar på att har en objektiv infallsvinkel, eftersom den personen kan hjälpa dig att sätta saker och ting i perspektiv. Tillsammans kommer ni säkert på fler tankar runt hur du kan göra för att lätta på din börda.

Om du känner att du inte har någon att diskutera din situation med, är du hjärtligt välkommen att bolla den med mig! Du kan boka en gratis konsultation här.

Tiden innan jul är en extra hektisk tid för de flesta av oss. Om så är fallet för dig, bli inte ensam med din stress, genom att prata om den så är det betydligt större sannolikhet att du också kan bli av med den.

När du känner dig stressad är det viktigt att vidta åtgärder för att avstressa dig och att våga be om hjälp!