Vilken är din riktiga image?

”Image is everything”, sade tennislegenden Andre Agassi år 1989 i en TV-reklam av kameratillverkaren Canon.

Det skulle han inte ha gjort. Det blev nämligen startskottet på en starkt nedåtgående spiral, som ledde till att Agassi drabbades av depression och drogproblem.

Hur i all sin dar kunde en till synes oskyldig reklamfras få så dramatiska följder?

Reklamfilmen spred sig som en löpeld över världen och de tre orden förvandlades till en plåga. Frasen blev synonymt med Andre Agassi och kom att förknippas med honom som person, och ironiskt nog inte med företaget Canon.

Då hans tenniskarriär ungefär samtidigt började stampa på stället, fick fansen för sig att imagen var viktigare än tennisen. ”Under matcherna börjar människor i publiken håna mig: ’Kom igen Andre, image är allt!’”, skriver han i sin självbiografi ”Öppen”.

När detta evinnerliga ropande inte ville ta ett slut utan bara fortsatte, drabbades Agassi av depression. Han drogs ner i en ond spiral av droger och dåliga förhållanden. Han övervägde starkt att sluta med tennisen.

Vändpunkten kom år 1995. Han bestämde sig för att bryta sig loss från ”image is everything” och ändra sin image, sitt yttre. Den mest betydande förändringen var att bli skallig, vilket helt enkelt innebar att slänga peruken. Han hade nämligen tappat sitt hår redan som 20-åring, men använt peruk eftersom det långa håret var en viktig del av hans image.

Den största förvandlingen skedde dock i hans inre.

I hela sitt liv hade han känt sig som ett offer för yttre omständigheter. Han hade i hemlighet innerligt hatat tennis hela livet, eftersom pappan hade tvingat Andre att bli tennisproffs. Han insåg att även om han inte kan förändra sitt förflutna så kan han ta ägarskap över framtiden.

Så småningom hittade han sitt sanna jag, byggde upp sitt liv såsom han ville ha det och gick från ”förbrytare till förebild”, som en journalist uttryckte saken.

I slutet av boken skriver han ”Jag förändrade inte min image, jag upptäckte den. Jag ändrade mig aldrig. Jag öppnade mitt sinne.”

Vilken är DIN rätta image, som du behöver upptäcka?

Stark läsrekommendation: “Öppen” av Andre Agassi