Så undviker du semesterstressen

Igår kväll gjorde John Blund mig sällskap i sängen som vanligt och jag somnade typ innan huvudet träffat kudden. Men en stund senare hade han övergett mig, den rackarn. Jag vaknade och kunde inte somna om. Låg och tänkte på den lååånga listan med saker som ska hinnas med innan semestern börjar imorgon.

Mitt i det nattliga grubblandet dök ett ord upp i min hjärna: semesterstress! Ve och fasa, har jag drabbats av den beryktade semesterstressen? Andas in och andas ut. Andas in och andas ut. Djupandningen hjälpte och lockade snart fram en tröstande tanke – jag vet att oron kommer att rinna av mig om två dagar, så fort vi kommit ut till sommarstugan. Lugnad vände jag ryggen åt stressen och somnade om.

För alla går semesterstressen inte över på två dagar tyvärr.

Många jäktar igenom ledigheten och enligt en undersökning jag nyligen läste om så känner sig var femte svensk inte utvilad efter semestern. Orsaken är dels svårigheten att koppla loss från jobbet, men också allt som ska hinnas med. Tillbringa tid med barnen, måla taket, besöka den traditionella sommarmarknaden, träffa släkten, ordna grillkvällar med vännerna, läsa alla olästa böcker, ta det lugnt på sommarstugan, påta i trädgården, göra en rolig resa, vara romantiska…

Inte att undra på att vi blir jäktade!

Hur man bäst undviker semesterhetsen är högst individuellt. Experterna rekommenderar t.ex. att man inte ska läsa arbetsmail under semestern. Själv har jag dock märkt att jag mår bättre när jag kollar eposten nu och då. Om jag inte gör det så har jag ca 800 olästa meddelanden när jag kommer tillbaka, vilket stressar mig mer än att gå igenom epostskörden ett par gånger i veckan då jag är ledig. Dessutom kan jag så gott som varje gång konstatera att det inte fanns några viktiga eller akuta ärenden, varefter jag lugn i sinnet kan fortsätta min semester.

Det finns dock två knep som var och en kan ta till för att varva ner: proritera och kombinera.

1. Prioritera

Måste du faktiskt snickra den barockinspirerade ljugarbänken i sommar? Är det möjligt att du låter trädgården bara vara och frodas som den vill? Kan du anställa någon annan för att måla taket? Prioritera istället att umgås med familjen, vännerna och släkten (ifall du gillar din släkt alltså, glöm alla pliktbesök). Däremellan tar du det lugnt och gör vad som faller dig in.

2. Kombinera

Om du absolut måste måla taket (och inte har råd att anställa någon att utföra arbetet), så bjud in alla vänner till talko och ordna en stor grillfest efteråt. Bygg den barockinspirerade ljugarbänken tillsammans med barnen och ha ljugartävling och saftkalas när bänken är klar. Stäm träff med släkten på den traditionella sommarmarknaden. Du fattar hur jag menar, eller hur?

Men det allra, allra bästa som vi kan göra för att undvika semesterstressen är att leva i nuet. Om du bara kan så glöm alla måsten. Strunta i att planera och låt slumpen styra din dag. Vet du hur jag kan vara så säker på att min stress kommer att gå äver om två dagar? Jo för efter det har jag ingenting, absolut ingenting inplanerat på fyra veckor!

Imorgon tar jag av mig skorna och njuter av sommar, sol, hav och familjen i fyra veckors tid!

Imorgon tar jag av mig skorna och njuter av sommar, sol, hav och familjen i fyra veckors tid!