Ring en vän idag - och lev längre!

Vi behöver vänner. De är till och med livsviktiga för oss! Sociala relationer är avgörande för hälsa och välmående, och undersökningar visar att människor med starka relationer lever längre.

Jag hade förmånen att tillbringa förra helgen med en kär barndomsvän.

Hon bor på andra sidan jordklotet och vi har tyvärr inte möjlighet att träffas så ofta. Men när vi gör det så återknyter vi vänskapen på studs och fortsätter där vi förra gången slutade. Det är en härlig känsla.

Det var fint att påminnas om hur speciellt det är med barndomskompisar – de vet allt om dig och älskar dig ändå. Det gemensamma förflutna formar ett unikt band. I bästa fall är det ett vackert pärlband bestående av många små pärlor, glimtar från barndomens och ungdomens lyckliga stunder. Alla äventyr man upplevde, alla hemligheter man delade, alla skratt man kiknade av…

Jag är så lycklig och tacksam över min barndomsvän, samt alla andra fina vänner som finns nära mig.

Nu låter det som om jag skulle ha nära vänner i långa banor, men riktigt så är det ju inte. Visst finns det gott om bekanta, men Vänner kan jag nog räkna på ena handens fingrar. Det är dom som finns där för mig i vått och torrt, i med- och motgång. Det är dom som skrattar med mig och gråter med mig. Det är dom som accepterar mig som jag är och som jag helt kan vara mig själv med.

Det är dock inte alla förunnat att ha ens 1 nära och kär kompis.

Enkäter visar att 13,5 procent av svenskarna inte har någon nära vän och 26 procent av finländarna har känt sig ensamma.

Det är sorgligt. Samtidigt är det förståeligt att det kan bli så. Vi flyttar från barndomsorten och forna kompisar skingras för vinden. Sen blir vi upptagna av Livet, då familjebildande och karriärbyggande ofta gör att vi inte hinner hålla kontakt med folk. Plötsligt står vi där utan vänner.

Hur gör man då? Man kan ju inte gå fram till första bästa person som ser trevlig och snäll ut, knacka dem på axeln och fråga om de vill bli polare.

I min nästa bloggartikel ska jag dela med mig av mina bästa tips för att skaffa nya vänner på äldre dar.

Under tiden så vore det trevligt om du, kära läsare, delar med dig av dina tankar om ensamhet och/eller råd hur man skaffar nya vänner!

Dessutom: Ring en vän idag!

Ditt samtal kan vara avgörande för din kompis' välmående! Får man tro forskningen så kommer ditt samtal till och med att bidra till att både du och din vän lever längre.

Ta upp telefonen nu på en gång och ring en kompis!

Ta upp telefonen nu på en gång och ring en kompis!