Läckra nässelvåfflor utan gluten och mjölk

Det var under studietiden som min mage började krångla. Diagnosen blev magkatarr och stundenthälsans läkare gav order om mer motion och hälsosammare kost.

Detta hade han mage (!) att säga till en toppidrottare som tränade 10 ggr i veckan samt tillämpade en för tävlingsidrottare anpassad diet… I ett försök att äta ännu hälsosammare testade jag att lämna bort rött kött ur kosten, vilket tycktes hjälpa.

I flera år fungerade magen fint, men så småningom kom nya symptom smygande.

Ballongmage, sura uppstötningar, uppkördhet… Efter många och långa undersökningar diagnostiserades jag med diafragmabråck och IBS (Irritabel Bowel Syndrome).

Mediciner mot magsyra och naturmedel mot IBS hjälpte föga. Följaktligen började jag igen experimentera med kosten. Först rök kaffet, varvid en liten förbättring kunde skönjas. Nästa i tur att stryka på foten var vete, och därefter allt annat som innehåller gluten. Även här kunde jag konstatera att magen tackade. Helt nöjd var den dock inte och uttryckte fortfarande rätt ofta sitt missnöje i form av ballongmage.

Bortlämnandet av mjölkprodukter blev vändpunkten.

Efter att ha uteslutit mjölkprodukter ur kosten skedde en klar förbättring. Ballongmagen dyker fortfarande upp nu och då, men inte alls lika ofta som förut.

På köpet gjorde jag en mycket trevlig upptäckt - det finns en massa goda produkter som man kan använda istället för mjölk! I kaffet (ja jag har kunnat börja dricka kaffe igen, hurra) och på flingorna (de glutenfria) häller jag havredryck, kvällsmålet består av naturell sojayoghurt med bär och nötter, och risgrynsgröten gör jag på kokosmjölk. Så gott!

Eftersom jag njuter av att experimentera i köket så passar det mig alldeles utmärkt att testa nya produkter och recept. Detta kombinerade jag igår med mitt stora intresse för att utnyttja vad naturen har att erbjuda, då jag lagade nässelvåfflor. Resultatet blev fantastiskt lyckat – de frasigaste våfflor jag någonsin smakat!

Så här gjorde jag:

Gluten- och mjölkfria nässelvåfflor

  • ca 1 liter nässlor (plocka späda blad)

  • 200 g smält smör

  • 3 ägg

  • 4 dl havredryck (jag använde Oatlys iKaffe)

  • 3,5 dl rismjöl

  • 1,5 dl maizena

  • 4 tsk bakpulver

  • 1 tsk salt

  • 1 msk indiansocker (går bra även med vanligt socker, indiansocker är lite nyttigare)

Förväll nässlorna ca 3 min. Sila bort vattnet. Blanda alla torra ingredienser. Vispa upp äggen, rör ner det smälta smöret, havredrycken och de torra ingredienserna. Klipp ner nässlorna. Blanda väl. Värm våffeljärnet, smörj det med lite smör och grädda våfflor. Servera med färska bär eller sylt och grädde.

Hoppas våfflorna gör lika stor succé hemma hos dig som de gjorde i vår familj!

Testa att göra lite nyttigare våfflor - och godare!

Testa att göra lite nyttigare våfflor - och godare!