Må bra i grunden – lev i stunden!

Carpe diem. Fånga dagen. Ett bevingat uttryck som den romerska poeten Horatius myntade i tiderna. Ordspråket fick global spridning år 1989 genom filmen Döda Poeters Sällskap med Robin Williams i huvudrollen.

Plötsligt skulle alla leva i nuet. Ta dagen som den kommer. Njuta av stunden.

Senare har begreppet mindfulness - medveten närvaro - blivit oerhört populärt. Det handlar om att öva sig i att avsiktligt vara medveten om det som händer i nuet. För det är ju så vanligt att vi hela tiden går omkring och längtar efter något bättre och drömmer om hur lyckliga vi ska bli SEN. Sen när vi har råd med drömhuset eller får drömjobbet.

Mindfulness handlar om att fokusera på det som finns just här och just nu.

Det är vettigt. Faktum är att vi har bara idag.

Men i mitt huvud snurrar ständigt visioner om nästa semester, nästa helg, ja nästa dag. Vilken tid jag bör gå upp för att hinna träna, hurudana kläder jag ska ta på mig, vilka arbetsuppgifter jag vill hinna med, vad jag tänker laga till middag…

Att strukturera upp morgondagen och framtiden ger mig ett inre lugn. Plus att jag får vällustiga dopaminkickar när jag väl genomfört mina planer.

Ibland blir jag dock irriterad på mig själv för att jag inte lever i nuet!

Imorgon finns inte, annat än i teorin. Nuet är det enda vi kan påverka. Så jag har gjort ett experiment den här påsken; jag har testat hur det är att leva i nuet.

Experimentet utföll både väl och mindre väl…

Det dåliga först – en kväll glömde jag bort att laga middag till familjen.  Jag var totalt uppslukad av en bok som jag satt och läste i skenet av ett stearinljus, då resten av familjen kom instövlandes från garaget klockan halv tio på kvällen och undrade om det fanns någon mat… En annan kväll missade jag att föra sonen till hans träningar eftersom jag satt och fokuserade på min andning.

Men det hände massor med bra saker!

Jag har försökt att verkligen koncentrera mig på mina sysslor. Känna dofter, smaker, ljud, rörelser. Ibland har jag satt mig ner och djupandats. Jag har också tagit mig tid att bara vara i stunden. På morgnarna har jag inte störtat upp från sängen som jag brukar. Istället har jag öppnat gardinerna och lagt mig och tittat ut på trädtoppar, moln och flygplan. Verkligen betraktat dem. Det har gett mig en väldigt annorlunda, men mycket skön, start på dagen.

Att vara närvarande är enormt utmanande och kräver en hel del träning och tålamod. Men detta förhållningssätt till vardagen är ju bara så rogivande! Det enda jag kommer på att beskriva upplevelsen med är att jag har känt mig förankrad i mig själv. Harmonisk, trygg och glad.

Kommer jag nu att sluta planera framåt? Nej, för det sitter i mitt DNA och det gör mig lugn. Men jag har kommit på att jag även behöver ett annat sorts lugn – det som jag får av att stanna upp nu och då under dagen. Det sänker stresshormonerna och höjer måbrakänslan.

Jag kan varmt rekommendera för var och en att träna på att vara mer närvarande i nuet och tänka på vad som gör dig lycklig JUST NU!

"Människorna förr i tiden var så gammalmodiga. De åt och drack och sov och - var lyckliga."

"Människorna förr i tiden
var så gammalmodiga.
De åt och drack och sov
och - var lyckliga."