Vårstäda ditt inre förråd

Vilket underbart vårväder solen bjöd oss på i helgen! Har jag hört... Själv var jag instängd i källaren i två dagar.

Helt frivilligt, faktiskt.

Jag har varit totalt uppslukad av Den Stora Vårstädningen.

Oj så jag har röjt och rensat! Resultatet är ordning och reda samt tre stora lådor proppfyllda med ratade saker.

Allt eftersom ordningen infann sig i skåp och hyllor så grodde sig en tanke allt starkare. På våren vaknar vår lust att rensa ut allt gammalt skräp och göra plats för nya, fräscha ting. Men varför fokuserar vi bara på att ha det fint runt omkring oss?

Det vore ju faktiskt ännu viktigare att göra en stor utrensning i vårt inre!

Vi människor har en tendens att både älta gamla händelser och oroa oss för framtiden. Men 98% av det som vi oroar oss för inträffar aldrig, visar undersökningar. Tänk så onödigt att slösa energi på att gå omkring och vara ängslig för sånt som aldrig ens slår in!

Våra hjärnor är likadana som mitt källarförråd – om den är fylld med en massa skräp (oro) så finns det inte plats för allt det fina som vi vill bevara och ge mer utrymme åt. Dags alltså att sortera bort all ängslan! Men hur gör man i praktiken? Här kommer tre tips:

1. Släpp alla tankar på sådant du inte kan påverka
Sluta genast oroa dig för världsekonomin, rymdskrot eller zikainfluensan. De lever sina egna liv som du inte kan påverka hur mycket du än tänker på dem.

2. Ersätt oron med hopp
Om du ändå inte kan låta bli att fundera på saker du inte kan kontrollera, så tänk på dem hoppfullt istället. Tro på att allting kommer att ordna sig. Hopp ger oss lugn och tillförsikt till framtiden.

3. Gör en handlingsplan
Är du rädd för att bli av med jobbet? Gå en kurs som gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Oroar du dig för hur du ska klara ekonomin? Bokför dina utgifter under några veckors tid samt gör upp en sparplan. Är du ängslig för att värken i sidan är tecken på en allvarlig sjukdom? Gå till läkare och få saken undersökt. Låt inte oron ta övertaget, utan klura ut vad du kan göra just nu.

Allting handlar om att skapa ett nytt förhållningssätt.

Oro grundar sig på ovisshet, så du behöver sätta fingret på rädslan och istället bygga upp gynnsamma förväntningar. För så lustigt fungerar våra hjärnor att positiva föreställningar om framtiden får oss att bli gladare även i nuet!

Såhär på våren finns förnyelse naturligt i oss. Det är en ypperlig tid att tömma den mentala sopcontainern och göra rum för fräscha, glada tankar!

Låt vårsolen lysa upp alla mörka vrår i ditt inre förråd och låt vårvindarna blåsa dem rent från all skit!

Låt vårsolen lysa upp alla mörka vrår i ditt inre förråd och låt vårvindarna blåsa dem rent från all skit!