Adjö gamla tankar - välkommen tankevärld 2.0!

För ett tag sedan hade vi middagsgäster en lördagkväll. Då lät det så här:

“Den här risotton smakar verkligen utsökt!”
”Konstigt, för det var bara nåt jag rörde ihop och den är verkligen inte lagad enligt alla konstens regler.”

”Vilken härligt väder det var idag.”
”Ja men resten av hösten väntas bli kall och regnig.”

”En så snygg klänning du har, var har du köpt den?”
“Äsch, den här gamla trasan, den köpte jag typ för hundra år sedan.”

Efter det hajade jag till och märkte att nu höll jag på med det där igen. Det där negativa. Det där onödiga. De där tankarna som jag vill bli av med.

Studier har visat att 70-90% av våra tankar är negativa!

Det har att göra med vår överlevnadsmekanism – hjärnan reagerar starkare på negativa reflektioner som signalerar en eventuell fara. Du har kanske hört sägas att det behövs tio positiva tankar (eller tre, eller fem) för att balansera upp en negativ tanke. Så mycket påverkas vi av negativiteten, som hjärnan tolkar som mer kraftfull. Och har man väl börjat med nedstämda funderingar så är det lätt hänt att de bara fortsätter och man kommer in i en negativ tankespiral.

Även om det inte är så allvarligt ställt med min tankevärld så märker jag ändå att mycket glider genom min hjärna som jag egentligen inte vill att ska göra det. Men det fina är att det går att göra någonting åt saken! Efter att ett tag ha övat mig på att ändra mitt tänkande har jag upptäckt vilken otrolig kraft det finns i våra sinnen!

”Man kan inte lära gamla hundar sitta.” ”Det är svårt att bryta gamla vanor.”

Dessa vanliga påståenden är till stor del sanna, faktiskt. I min föregående bloggartikel skrev jag att sisådär 95% av våra tankar är gamla, alltså sådana som vi upprepar från dag till dag. Det beror på att när vi tänker så bildas det mönster i hjärnan, och hjärnan vill stanna kvar i de invanda spåren istället för att sätta ner energi på att skapa nya.

Döm om min hjärnas förvåning när jag nu inte längre har gått med på att följa de vanliga tankemallarna! Den har inte alls velat inse att här gills det inte att gå på per automatik längre.

Men vilken häftig känsla det är när jag har lyckats börja styra mina tankar!

Så hur gör man då? Det finns många sätt att ta kontrollen över och förändra sin tankevärld, men detta fungerar för mig:

1. Hejda tankarna

Här är ett bra exempel: periodvis känns det tungt på jobbet och då märker jag att jag håller på och upprepar för mig själv “I hate my job, I hate my job, I hate my job…”. Jag har nu börjat lägga märke till när hjärnan går igång så här per automatik och producerar reflektioner som jag tycker är onödiga eller negativa. Då uppmärksammar jag dem och bestämmer mig helt enkelt för att tvinga bort dem. Det är jag själv som bestämmer vilka funderingar jag låter passera genom hjärnan!

2. Vänd tankarna

Vår hjärna kan bara tänka en tanke i gången. Det innebär att vi kan konkurrera ut en negativ tanke med en positiv! Om du inte gillar ditt jobb, tänk ”jag vill ha ett roligt jobb”. Detta uppfattar sinnet som att du redan har ett roligt arbete och börjar leta bevis. Då kommer du på bra saker, som att du ju faktiskt har trevliga arbetskamrater, flexibel arbetstid och ett nystartat projekt som verkar lovande.

3. Förstärk tankarna

Ditt tankemönster är inprogrammerat och kan alltså programmeras om. Men detta görs inte i en handvändning, utan som i all ny inlärning krävs det upprepning och tålamod. Tänk på att det som du riktar din uppmärksamhet på, det växer sig starkare. Så fokusera på det som är bra, till exempel de delar av ditt arbete som känns roliga, och träna på att göra det bästa av situationen.

Det går alldeles utmärkt att lära en gammal hund att sitta eller att bryta gamla vanor! Din tankevärld är faktiskt endast en illusion som när som helst ersättas med en annan illusion. Och du väljer själv vilken.