Receptet på mer "flow" i livet

Jag är säker på att du har haft flyt någongång i livet. Allt har bara ordnat sig utan större ansträngning och du har landat idealjobbet, hittat drömbostaden eller charmat Snyggingen. Eller kanske till och med allt på en gång!

Men det behöver absolut inte vara fråga om så stora saker. Flow kan uppstå även i vardagen. Plötsligt på kundmötet är ditt munläder välsmort som aldrig förr och du vet precis hur du ska lägga upp säljsnacket för att linda kunden runt lillfingret. Eller så trollar du fram en lukullisk samling lyxrätter för middagsgästerna, som inte kan tro att du förvandlats till en Top Chef, utan undrar om du beställt denna fantastiska måltid från Michelin-restaurangen i stan.

Du vet vad jag menar.

Någonstans på vägen försvann mitt flyt, i en djungel av krav och måsten.

De bara smög sig på, tillsammans med de ävenså objudna gästerna Prestera och Leverera, utan att be om lov. Livet blev jämntjockt och meningslöst. Mitt öde var att drabbas av oflyt...

Låt oss här definiera ordet ”flyt” lite mer exakt. Jag påstår att det är ett “state of mind”, alltså ett tillstånd, håller du med? Ett tillstånd då allting går vägen, och saker och ting bara händer nästan av sig själv.

På mentaltränarutbildningen har vi övat att pendla mellan olika tillstånd - förväntansfull, glad, förvånad, besviken, sorgsen, nöjd, lycklig... Det är faktiskt ingen konst alls att växla från glad till ledsen, eller tvärtom, på ett ögonblick!

Tänk dig följande:

Du är ute på en åktur med din nyinköpta, läckra cabriolet en varm sommardag. Livet leker, musiken strömmar och du skrålar med i ett fullständigt lyckorus. Plötsligt avbryts din sång av att en fartdåre dyker upp i en korsning och smäller in i sidan på din cabriolet. Du går från rädd via lättad till flyförbannad på bråkdelen av en sekund. Fortfarande rosenrasande kliver du ut ur bilen för att ge fartdåren en utskällning utan like. Men innan du hinner säga ett knyst så sträcker han fram handen med en enorm sedelbunt i, säger att det är fint att du är oskadd och att här har du 200.000 euro, gå och köp dig en ny bil. Återigen växlar dina känslor på bråkdelen av en sekund från rasande via förvånad till glad.

Ett annat skenarie: du och din partner grälar om vem som ska gå ut med soporna. Det pågår en häftig ordväxling och du känner hur din irritation håller på att nå oanade höjder. Plötsligt ringer det på dörren – svärmor skulle ju komma på besök idag! Det är ingen som helst konst för dig att på ett ögonblick svälja irritationen, ta på dig ett inbjudande leende, öppna dörren och glatt hojta “välkommen svärmor”.

Du VALDE att vara glad istället för irriterad.

Här kommer det fantastiska: du väljer själv vilket tillstånd du befinner dig i varje sekund!

Det kan du alltid göra. Du kan inte välja hur din partner borde vara vid soputbärningsdags, men du kan välja hur du reagerar på situationen. Du kan inte välja hur vädret är på semestern, men du kan välja hur du förhåller dig till saken. Osv.

Tillbaka till dethär med flow. Eftersom vi tidigare definierade att flyt är ett tillstånd, så innebär det att:

Vi kan VÄLJA att ha flyt här i livet!

För mig är det jätteviktigt att ha flyt, att saker och ting sker med lätthet, utan större ansträngning. I min förra bloggartikel skrev jag att min flow är tillbaka. Nu inser jag att mitt oflyt inte var ett resultat av omständigheterna, utan av min inställning.

Från och med nu tänker jag välja att ha flyt här i livet, hänger du på?