Gör deadlinen till din bästa vän

Brukar du ha svårt att komma igång med saker och ting? Är du en mästare på att skjuta upp jobbiga saker till i morgon, till på måndag, till efter semestern..??

Själv är jag en riktig uppskjutarexpert. Jag kommer igång på allvar med tunga arbetsuppgifter först när deadlinen kryper skrämmande nära.

En gång i tiden gjorde detta beteende mig stressad. Det var innan år 1999.

Har du hört talas om ställtid? Begreppet blev känt för den breda allmänheten år 1999, då professor Bodil Jönsson gav ut sin bok “Tio tankar om tid”, som snabbt blev en bästsäljare. Även jag skaffade boken och hade mycket nytta av den! I boken beskriver Bodil ställtid såhär:

”Ställtid innebär tid att ställa i ordning, ställa av och ställa om. Också i ditt inre. Det mesta blir bättre gjort och roligare om du får den ställtid du behöver.”

Ställtid är alltså den tid som går när du förbereder dig för ett åtagande. Ju svårare uppgift, desto längre ställtid behöver du. Ställtid är nödvändigt och alltså en bra sak, när du får tillräckligt av den så mår du bra.

Just nu har jag ställtid.

Jag borde göra en affärsplan inför ett möte imorgon. Jag har varit medveten om mötet redan i tre veckors tid, men jag har ännu inte börjat på planen. Idag har jag istället ägnat mig åt allehanda småsaker, såsom påtat i trädgården, vattnat blommorna och sytt om en T-shirt. Och nu bloggar jag.

Känns det igen? Du sysselsätter dig med en massa småsaker bara för att slippa börja med det jobbiga. Du känner dig oproduktiv men kan ändå inte förmå dig att komma till skott.

Ta det lugnt – denna till synes ineffektiva tid är allt annat än bortkastad! Den är en investering i ditt inre välbefinnande.

Nuförtiden är deadlinen min bästa vän.

Jag vet att medan jag sitter där framför symaskinen så arbetar mitt undermedvetna på högvarv. Min hjärna laddar batterierna och riktar in sig på den förestående uppgiften. När jag väl börjar så kommer att klara av uppdraget även denhär gången, mirakulöst nog, för att jag har fått ha min ställtid.

Boken Tio tankar om tid av Bodil Jönsson är fylld med kloka tidstankar, rekommenderas!

Boken Tio tankar om tid av Bodil Jönsson är fylld med kloka tidstankar, rekommenderas!