Redan stressad efter semestern? Här är ett enkelt knep.

Sommaren har övergått i höst och innebär obönhörligen förändring. Kanske hör du till dem som älskar hösten med alla möjligheter till nystarter som den för med sig. Eller kanske är du en av dem som känner stressen knacka på dörren när kalendern fylls med arbete, vardagsrumba och to do-listor.

Dessutom är vi många som är trötta nu. Undersökningar visar att pandemitiden har upplevts som tung och att det förekommer fler fall av utmattning, t.ex. i enkäten ”Arjen katsaus” säger 27% av de svarande att arbetsmängden och utmattningen har ökat.

Mycket i min roll som coach och mental tränare går ut på att stödja människor i olika livssituationer, och jag kan tyvärr inte annat än bekräfta att den upplevda stressen och illamåendet har ökat i samhället under pandemin. Så vad borde vi göra?

Det vimlar av god råd och tips-listor därute.

Jag är själv en stor vän av tips-listor, du vet ”5 goda råd för att klara hösten” eller ”8 knep för hur du hanterar ovisshet”. Den här bloggartikeln skulle från början bli en sån lista. Men en klientträff fick mig att ändra planerna.

Klienten i fråga håller på att komma tillbaka från en utmattning, som hen drabbades av under pandemin. Hen har precis tagit sina första trevande steg mot ett bättre välmående. En viktig del i denna resa är att hen försöker hitta tillbaka till sig själv och sina behov. Jag fungerar som coach och bollplank i den processen.

Under vår senaste träff kom vi in på vad som händer i hjärnan vid utmattning.

Jag berättade att vetenskapliga studier visar att en överbelastad hjärnas:

  • amygdala växer. Amygdala är vårt varnings- och stresscentrum, som signalerar vid fara.

  • hippocampus krymper. Hippocampus är vårt minnescentrum, som också fungerar som bromspedal för amygdala.

  • frontallob krymper. Frontalloben är centrum för vårt logiska och analytiska tänkande.

Min klient stirrade på mig och hickade till av förskräckelse under min redogörelse.

När hen hämtat sig från chocken kom aha-reaktionerna en efter en.

”Men det förklarar ju varför jag en tid såg hotbilder överallt, jag som alltid har varit jättepositiv och bara fokuserat på möjligheter. Det var min överaktiva amygdala som spökade!”

”Glömsk som en guldfisk blev jag också – det var alltså stackars hippocampus som säckade ihop och fick svårigheter med att minnas saker!”

”Men värst var nog irrationaliteten, speciellt för familjen, som inte kunde förstå sig på varför mitt beteende hade ändrats. Det var alltså frontalloben som inte riktigt längre hängde med och kunde analysera situationer eller tänka logiskt.”

Hen tystnade medan allt detta sjönk in.

Jag lät hen processera de nyfunna insikterna en stund i lugn och ro. Sedan bröt jag tystnaden med min allra mest hoppingivande röst och förklarade, att i de allra flesta fall går förändringarna att reparera. Förutsatt att utmattningen inte har pågått för länge och att personen i fråga ger hjärnan tid att återhämta sig.

Det glimtade till i klientens ögon. Det var en glimt av insikt, lättnad och hopp.

Jag kände mig också lättad. Lättad över att klientens skrämselhicka snabbt gått över och att jag lyckats coacha hen till insikt. Vår diskussion fortsatte med en fundering över vilka små steg – babysteg – hen behöver börja ta mot en stressfri och välmående hjärna.

Denna lilla klientberättelse förklarar varför jag frångick planerna på att leverera en tips-lista i min bloggtext idag.

En trött eller överbelastad hjärna kan inte ta till sig alla goda råd som dyker upp i olika listor i vårt fb- eller instaflöde. Den orkar inte. Vad den behöver är en paus från allt sådant.

Jag vill istället idag bara komma med ETT råd; BLI INTE ENSAM! Prata om din stress, oro eller ångest. Det är första steget mot att bekämpa stressen. För det som man kan prata om, det kan man också komma över. Det andra steget i att inte bli ensam är att be om hjälp.

Om du känner dig stressad och behöver någon att prata med, är du hjärligt välkommen att boka en kostnadsfri konsultation med mig. Välkommen att boka tid här.

Känns livet mer stressigt än roligt? Försök klä känslan i ord och prata med någon, en vän, en partner, en släkting… Eller en coach / mental tränare! Välkommen att höra av dig.

Känns livet mer stressigt än roligt? Försök klä känslan i ord och prata med någon, en vän, en partner, en släkting… Eller en coach / mental tränare! Välkommen att höra av dig.