Från utbränd till levnadsglad på tre månader; ”Jag fann vägen ut ur dimman”

”Jag har hittat skrattet igen”, säger hon och strålar med hela ansiktet.

Jag blir alldeles varm inombords. För bara tre månader sedan var det inte lika muntra miner hos den här klienten. Hon var på god väg att drämma rakt in i den berömda väggen. Sedan dess har hon lyckats göra en helomvändning och ”funnit vägen ut ur dimman”, såsom hon själv förklarar känslan.

Dimman hade tätnat runt henne av flera olika orsaker.

Under vår första träff uttryckte hon stor oro för att hon inte längre kände sig motiverad på jobbet, vilket hon aldrig upplevt förut. Hon kände sig trött, frustrerad och vilsen.

Hon hade också låg energinivå. Hennes första hemläxa blev därför att fundera ut vad som GER energi och vad som TAR energi på jobbet, dvs vad hon gillar respektive inte gillar med sitt arbete.

Det är viktigt att uppnå en energibalans i livet.

Var och en av oss har saker som dränerar oss på energi och saker som tillför energi. För att vi ska orka så behöver dessa vara i balans. Eller allra helst skulle det få bli ett överskott, så att vi skulle landa på plus.

Har du någonsin varit på en arbetsplats där du efter arbetsdagen känt dig energisk? Visst är det en fantastisk känsla? Kommer du ihåg vad det var som gjorde att du kände så?

Oftare kanske vi dock minns vad som gjort att vi varit helt tomma på energi efter en dag på jobbet. För min klient var otydlighet en stor orsak till att hon tömdes på energi.

Vår hjärna avskyr otydlighet. Den vill helst ha full koll hela tiden.

Hjärnan tolkar oavbrutet omgivningen samt försöker kategorisera och strukturera. Detta tar jättemycket energi och det är otroligt betungande för våra små grå om saker och ting är oklara.

Tyvärr är otydlighet väldigt vanligt inom alla organisationer. Det finns nästan oändligt med saker som kan vara diffusa. Det kan gälla otydlighet från ledningen, från närmsta chefen, gällande arbetsroll och arbetsbild, gällande ansvarområden och arbetsfördelning, runt målsättningar eller förväntningar eller gemensamma spelregler…

Otydlighet behöver inte betyda att arbetsgivaren inte bryr sig. För det mesta är oklarheter bara en följd av att man inte har haft tid att styra upp saker och ting, eller att det har fallit mellan stolarna, eller att man bara inte har tänkt på att det behövs tydlighet.

Det blev en stor lättnad för min klient att för det första inse att hon behövde mer struktur i arbetet och för det andra försöka införa det.

För första gången sedan ungdomen har jag hittat någonting som jag brinner för.

Även en annan hemläxa blev en stor ögonöppnare.

Hon fick i uppgift att varje kväll skriva ner tre saker som har varit bra under dagen. Detta inspirerade henne massor och hon döpte det till sitt ”tacksamhetsregister”.

”Nu kan jag när som helst gå tillbaka till mitt tacksamhetsregister och få en snabb överblick av de goda sakerna i mitt liv”, säger hon och fortsätter:

”Den här coaching-processen har också gett mig en fin gåva – för första gången sedan ungdomen har jag hittat någonting som jag brinner för. Nu ska jag bara förverkliga den saken i mitt liv.”

Att uppnå så här fina resultat på så kort tid är ett drömscenario för en coach. Jag vill dock betona att en avgörande sak för klientens snabba framsteg har varit hennes vilja att utvecklas och göra hemläxor. Varje gång vi har träffas har jag blivit mycket positivt överraskad över hennes insikter och stora kliv framåt. Det har varit fantastiskt att få vara en del av hennes resa!

Texten är publicerad med tillstånd av klienten.