Semesterbaksmälla? Här kommer 3 tips!

Vintersemestertider. Facebook fylls av bilder på glada och avslappnade vänner i skidbacken, på stranden, vid sevärdheter...

Själv är jag nyligen hemkommen från en helt underbar semestervecka med familjen. Allting med resan var lyckat från början till slut och sällan har vi njutit så mycket. Trots det går hela familjen runt och hänger med huvudena.

Vi har drabbats av tillbaka-till-vardagen-ångest!

Vilket vi nog inte är ensamma om idag, när sportlovet tar slut för många. Tänk så synd att en härlig vecka förbyts i ångest över en natt. Men det behöver faktiskt inte vara så!

Det är du själv som skapar ångesten, och det är du själv som kan bli av med den!

Allting har att göra med inställning. Här kommer mina bästa tips:

1. Ös tacksamhet till höger och vänster
Undersökningar visar att tacksamhet är det absolut bästa tricket för att må bra mentalt. När du tänker efter så tror jag att du kommer på en mängd saker att vara tacksam över just idag – att du fått spendera en hel vecka med familjen utan krav och tidtabeller, att du har ett arbete att gå tillbaka till, att påsken med några lediga dagar är i antågande om bara en månad, att våren stundar bortom knuten… Du hittar helt säkert själv på en massa fler saker!

2. Älska det du gör eller gör nåt annat
Detta har jag predikat i många år och ja, jag vet att det inte alltid är så lätt, när man har huslån att betala och barn att försörja. Men om din ångest beror på att du inte trivs på jobbet så fundera på om det är dags att göra nåt åt saken. Du behöver ju inte säga upp dig imorgon, men finns det ens nån liten sak du kan förändra för att förbättra din trivsel? Gå en kurs, skaffa en mentor, städa upp i kalendern och avboka alla onödiga möten, se till att du har en mötesfri dag i veckan...

3. Lägg dig till med mañana-mentalitet
Brukar du leva efter mottot “Skjut inte upp till morgondagen, det du kan göra idag”? Glöm det! En mycket bättre levnadsregel är “Gör inte idag det du kan göra imorgon, ty då kanske du slipper”. Håll fast vid semestervanorna! Inte så att du sover till kl 10 varje dag, men fundera vad som var det bästa med semestern. -Att umgås med familjen? Planera då in lite mer tid tillsammans. -Att leva ett enklare liv? Städa hemmet och sälj alla onödiga prylar på loppis. -Att göra roliga aktiviteter? Bilda en aktivitetsklubb med kompisarna och turas om att ordna roliga grejer.

Vardagen är egentligen inte så pjåkig.

Även om det är toppen att vara ledig, så är det faktiskt så att våra hjärnor älskar struktur och rutiner ännu mer. Kroppen också. Vi mår bäst när vi får återgå till rutinerna, såsom regelbundna sömn- och matvanor. Själv väntar jag på att få återuppta mina morgonträningar.

Om det fortfarande känns tungt att gå tillbaka till vardagslunken, så tänk på att ångesten bekämpas bäst om man har nåt roligt att se fram emot. Semestern må vara över för denna gång, men det kommer nya ledigheter. Börja därför att planera din nästa semester redan nu!

212.JPG