Är du omotiverad? Läs detta!

Som mentaltränar-studerande händer det en hel del att folk frågar “Hur ska jag bli mer motiverad?”

Jag har alltid velat ha ett slagfärdigt svar på den frågan. Istället brukar jag falla in en lång utläggning om att motivation inte uppenbarar sig helt plötsligt från tomma intet, utan att man själv måste skapa den med hjälp av yttre eller helst inre drivkrafter osv osv.. Innan jag ens hunnit halvvägs blir frågaren helt bortkollrad, tappar intresset och excuserar sig.

Under åren har jag avverkat ett stort antal motivationsböcker, dock utan att finna det jag söker – en magisk trollformel som trollar fram motivationen hos folk. Men nu har jag äntligen hittat den, trollformeln! Den lyder så här:

Öka din dopaminnivå!

För några veckor sedan stötte jag på dethär med dopamin för första gången en kväll när jag satt och surfade. Jag behövde inte läsa länge förrän polletten trillade ner. Här hade jag svaret som jag letat efter! Sedan dess har jag slukat information om denna oerhört intressanta substans som produceras i våra hjärnor. Ju mer jag lär mig desto mer fascinerad blir jag!

Dopaminet är lömskt. Brist på ämnet kan förorsaka sjukdomar som Parkinsons, ADHD och depression. Överproduktion ställer också till med problem och kan leda till psykoser eller beroenden.

Trots detta anser jag att dopaminet är en bra sak! Det ingår i hjärnans belöningssystem och sänder signaler som gör oss lugna, lyckliga och till och med euforiska. I lagom doser ger det upphov till njutning och får oss att VILJA GÖRA SAKER. Motivationsmolekylen, har det också kallats.

Studier har visat, att de som är mer motiverade har högre nivåer av dopamin i hjärnan.*

Okej, det låter ju bra. Men hur ska man göra för att öka dopaminnivån när man sitter uttråkad framför datorn och fyller i ett milslångt excelark som borde varit inlämnat igår?

Den goda nyheten är att:

Det går att träna upp hjärnan att utdela dopamininjektioner!

Du skapar själv förutsättningarna för substansen att flöda. Här är ett par knep:

  • Splitta en jobbig uppgift i mindre delar och ge dig själv beröm när du klarat av varje delmål. Till exempel: fyll i excelarket i tre omgångar och belöna dig med en kopp kaffe eller en chokladbit efter varje etapp.

  • Prova på gammal hederlig finsk SISU! Forcera dig målmedvetet igenom excelarket och beröm/belöna dig själv extra mycket när du är klar, dopaminkicken kommer som ett brev på posten!

I höstas hade jag en period på jobbet då jag var otroligt omotiverad.

Jag blev inslängd i en ny roll som kändes obekväm och olustig. Först förstod jag inte varför det kändes så, men efter att ha forskat i mitt inre ett tag så kom jag på att det var för att jag upplevde mig som en novis. (Jag hade faktiskt hjälp att klura ut orsaken, samt hur jag skulle göra för att komma vidare. Jag hade lyckan att få bli coachad av Sandra Lindholm i Tenala – kan varmt rekommenderas!)

Eftersom jag skarpt ogillar känslan av att inte bemästra mina arbetsuppgifter så var jag omotiverad. När jag insåg det så kunde jag göra en plan för att återerövra min arbetsmotivation, med delmål och tidslinje. Voilá så gick jag igen peppad till jobbet varje dag!

Det finns en massa annat du kan göra för att höja motivationen på jobbet – se till att du får gå en kurs, skaffa en mentor (eller bli en själv), boka luncher med inspirerande människor... Huvudsaken att du inte bara blir sittande och gräver ner dig i misären utan försöker vända de negativa tankarna till positiva!

I den här texten har jag enbart behandlat motivation på jobbet, men du kanske behöver drivkraft till helt andra saker i ditt liv, såsom att gå ner i vikt, bli av med en dålig vana eller träna mer? Återkommer till det senare, under tiden ska du få inspireras av en klassiker – Arnold Schwarzeneggers motivationsvideo “Who do YOU want to be in life?” Var så god och njut!

* Här  kan du till exempel läsa om en studie i saken

*Här kan du till exempel läsa om en studie i saken