Kickstarta hösten med en inspirerande föreläsning

På hösten kan det behövas en nystart som kickar igång arbetet, speciellt som vi har en väldigt annorlunda tid bakom oss. Arbetslivet – och livet i övrigt – har förändrats och vi behöver nya sorters färdigheter för att må bra i jobbet och i vardagen. Genom att anlita en inspirationsföreläsare får ni en extra skjuts på vägen.

Jag erbjuder olika slags inspirationsföreläsningar, alltid med människan i fokus. Via metoder och tekniker inom idrott och mental träning ger jag er konkreta verktyg till förändring och välmående. Min ambition är att kunna inspirera dig och din organisation till att utvecklas i den riktning ni önskar.

I mina föreläsningar har jag samlat erfarenheter och lärdomar från idrottskarriären, arbetslivet samt min roll som certifierad mental tränare.

Jag föreläser bland annat om arbetsglädje, motivation, ledarskap, laganda och engagemang. Föreläsningens längd utformas enligt syftet och er tidtabell, allt från en timmes fartfylld inspirationsföreläsning till en dags faciliterad workshop. Exempel på föreläsningar / workshops:

1.       Skapa vinnande team

Laganda, vad är det egentligen? Vad består den av och hur bygger man den? Hur kan ni själva bidra och hur förväntar ni er att andra ska bidra till teamets framgång? Med exempel bland annat från idrottsvärlden inspirerar jag er till att vilja bli experter på att bygga vinnande team. En interaktiv föreläsning där ni också själva får tänka till.

2.       Stress Survival kit

Att kunna hantera stress är en framgångfaktor som ger oss ett bättre arbetsliv – och ett bätte liv i allmänhet. Det bästa sättet att förebygga stress är genom självkännedom. Vad innebär det i praktiken och hur blir man bättre på stresshantering? Ni får praktiska tips och användbara knep för att hantera och förebygga stress.

3.       Självledarskap i praktiken

Begreppet självledarskap blev en stor trend, inte minst inom företagsvärlden, när coronan slog till – många började jobba hemifrån och behövde leda sig själv bättre. Ordet ledarskap förknippas oftast med chefsskap. Men vi behöver skilja på att vara chef och ledare. Ledare kan vi alla vara, och bör vara, så att vi tar ledarskap över våra egna liv. Men hur gör man i praktiken?

4.       Energy Boost

Varje arbetsplats behöver en energiboost nu och då. En hög energinivå har ni nytta av i er arbetsdag, från enskilda arbetsuppgifter till gemensamma projekt. Men hur gör man för att boosta energinivåerna och samtidigt arbetsglädjen och samarbetet? Vi gör en gemensam energistrategi med målsättningen att säkerställa ert teams positiva energi.

5.       Maxa motivationen – och höj arbetsglädjen!

Hur uppstår – och upprätthålls – motivation? När någon är motiverad syns det på många olika sätt, allt från höjd arbetsglädje till produktivitet. Häng med på en inspirerande resa in i motivationens fascinerande värld. På vilket sätt hänger motivation och arbetsglädje ihop? Hur kan vi designa om vårt arbete för att öka arbetslusten? Vad kan vi göra för att vända motgång till framgång? Allt detta och mycket mer i denna underhållande och insiktsrika föreläsning, som även innehåller praktiska övningar.

Detta var exempel på färdiga teman, men allra helst anpassar jag innehållet till er situation och behov, och skräddarsyr föreläsningen enligt ert önskemål. Det är viktigt för mig att ämnet känns meningsfullt för åhörarna och motsvarar vad ni har behov av just nu.

Jag föreläser runt om i Finland, även på finska, samt via video och då brukar jag använda Zoom. Jag strävar till att göra mina föreläsningar så interaktiva som möjligt och med mycket humor. Interaktiva föreläsningar, som skapar inspiration och motivation, stärker ert team samt ger modet att våga tänka i nya banor – och skrida till verket!

Alla team och organisationer behöver nu och då en motivationshöjare.

En inspirerande föreläsning, blandad med konkreta övningar, ger en energiserande nytändning! Hör av dig så funderar vi tillsammans vad ditt team behöver just nu och hur vi kan förverkliga det på bästa sätt.

Skicka epost till: info@amyskogberg.com eller ring mig på 040-727 56 36.

Amy föreläser.jpg

Fyra tips för att förebygga ätstörningar hos idrottare

Ätstörningar är betydligt vanligare bland idrottare än bland övriga befolkningen – undersökningar visar att nästan hälften av idrottande kvinnor och en femtedel av männen drabbas av ätstörningar under sin karriär.

Ätstörningarna kan vara förödande, inte bara för idrottskarriären, utan även för livet efter avslutad karriär. Ju tidigare en ätstörning upptäcks och behandlas, desto snabbare och bättre är tillfrisknandet. Ännu bättre är förstås om vi lyckas förebygga, så att allt färre idrottare överhuvudtaget skulle drabbas av ätstörningar.

Förebyggande av ätstörningar inom idrotten” är ett projekt som Finlands Svenska Idrott har inlett i år. Jag ingår i projektets Hälsoteam. Med anledning av det skrev jag ett blogginlägg med fyra tips på hur man kan förebygga ätstörningar.

Inlägget innehåller även en riktig rysarhistoria om vad jag själv var med som 16-åring och nybakad medlem av finska juniorlandslaget i friidrott!

Du hittar blogginlägget på Finlands Svenska Idrotts hemsida här

“Jag är 16 år och deltar i mitt första landslagsläger. På sommaren har jag blivit finsk mästare på 300 meter. Tack vare det har jag fått kallelse till juniorlandslagets 400-metersgrupp ”Supernuoret”. Glad och stolt tillbringar jag helgen i Vierumäki, det känns spännande och lite högtidligt.” Läs i blogginlägget hur historien fortsätter!

“Jag är 16 år och deltar i mitt första landslagsläger. På sommaren har jag blivit finsk mästare på 300 meter. Tack vare det har jag fått kallelse till juniorlandslagets 400-metersgrupp ”Supernuoret”. Glad och stolt tillbringar jag helgen i Vierumäki, det känns spännande och lite högtidligt.” Läs i blogginlägget hur historien fortsätter!

Livsstilsförändringen som lyckades; ”Jag lärde mig att älska mina nya vanor”

Karolina Wiegner jobbar som lärare, vilket hon upplever som ett givande och varierande arbete. Hon tycker om att ha många bollar i luften, samt att ständigt utvecklas och studerar för tillfället vidare till speciallärare. Men som så många andra som arbetar inom skolvärlden så känner hon att yrket periodvis är stressigt.

Karolina har alltid gillat att röra på sig och äta hälsosamt. I juni 2020 kände hon dock att hon inte riktigt hade hunnit prioritera sig själv och sitt välbefinnande. Hon började fundera på lösningar.

Karolina kom fram till att eftersom hon redan har ganska bra koll på hur hon borde äta och träna – hon har tidigare till exempel anlitat en PT – så behöver hon mest hjälp med den mentala biten, dvs någon som stöttar och peppar när det känns tungt.

Våra vägar hade korsats redan tidigare och Karolina visste att jag brinner för att hjälpa andra att uppnå en hälsosammare livsstil. Hon kontaktade mig och under ett inledande möte diskuterade vi vad hon ville uppnå. Vi kom fram till följande:

  • regelbundna träningspass

  • viktminskning

  • begränsa intaget av godis och snacks.

Ett viktigt önskemål var att hon kunde ha kontakt med mig, sin coach, ofta och på ett enkelt sätt.

Vi bestämde att Messenger är en bra kanal för kontakt och att jag skulle peppa henne tre gånger i veckan; måndag, onsdag och fredag. Hon kunde även utöver det kontakta mig om det dök upp någonting akut som hon funderade över och ville bolla.

Eftersom Karolina är morgonpigg, passar det bra för henne att träna på morgonen innan jobbet. Hon ville köra träningspassen hemma och hade redan hittat en träningsapp som hon fattat tycke för; Jillian Michaels’ The Fitness App. I den kan man välja program som passar ens egen nivå, tidtabell och preferenser.

Karolina var taggad och körde genast igång med träningen.

Vi började med att jobba ihop under sommaren, tack vare sitt yrke så har hon lång semster och hade möjlighet att satsa på sig själv då. I början skedde stora framsteg men lagom till skolstarten stannade utvecklingen av. Karolina ville därför fortsätta att få mitt stöd ända fram till nyåret, vilket jag mer än gärna ställde upp på.

Jag gav henne i uppdrag att göra en matdagbok, dvs skriva ner allt vad hon åt, under ett par veckors tid. Vi analyserade resultaten tillsammans och gjorde små justeringar i kosten. Utvecklingen tog ny fart och på nyårsafton kunde hon fira att målen hade uppnåtts.

Våren 2021 körde vi en uppföljningsrunda på tre månader, då Karolina kände att hon ville säkerställa att rutinerna sitter och att livsstilsförändringen är bestående.

Min livsstilsförändring resulterade i en viktminskning på 5 kg och en ny vana – att älska mina 6:15 morgnar! Jag hade stor hjälp av mentala tränaren och coachen Amy Skogberg, som intresserade sig genuint för min livssituation. Hennes kontinuerliga stöd och vår täta dialog, i kombination med ett bra träningsprogram, gjorde susen!
— Karolina Wiegner

För mig som coach var det otroligt givande att få jobba med Karolina.

Hennes positivitet och härliga energi smittade av sig även på mig som coach. Hon var jättemotiverad att träna bra och äta rätt. Visst kom det dippar ibland, speciellt under stressigare perioder, men så sker för alla. Det viktiga är att inte piska sig själv för det, utan att så snabbt som möjligt försöka återgå till de rutiner man känner att man mår bra av.

Under resans gång diskuterade vi även andra saker, såsom vad Karolina önskar av livet i övrigt. Hon gjorde några viktiga och ganska så stora insikter, vilka hon tog med sig framåt. Tilläggas bör, att jag och Karolina aldrig har träffats fysiskt, utan endast via Zoom och Messenger. Ändå tycker jag mig känna henne ganska väl och vi lyckades skapa en fin kontakt.

Vill du också göra en livsstilsförändring? Boka en kostnadsfri konsultation via Zoom HÄR.

Välkommen med din bokning!

Behöver du som Karolina en liten mentaltränare på din axel, som du alltid kan vända dig till för pepp och/eller push? Välkommen att höra av dig!

Behöver du som Karolina en liten mentaltränare på din axel, som du alltid kan vända dig till för pepp och/eller push? Välkommen att höra av dig!

Ny hobby i höst? Kanske elcykling vore nåt för dig? Här kommer 5 tips.

Hösten är en tid för nystarter. En utmärkt tid alltså att tillföra någonting nytt och meningsfullt i vardagen. Varför inte satsa på en hobby som är både hälsosam och kul?

Jag har den här sommaren hittat en ny hobby som jag fallit totalt för; elcykling!

Jag och min samarbetspartner Gutte Ahlroos började i våras fundera på att vi skulle hyra ut elcyklar. Vårt samarbete, som fick sin början i och med podden Mentalkanalen, hade nämligen under våren utmynnat i en kompletterande verksamhet. Vi började erbjuda upplevelser och gruppaktiviteter inom välmående, teambuilding och friluftsliv.

Vi körde igång med att ordna kajakturer, vilka snabbt blev populära. I jakt på ytterligare, fina upplevelser att erbjuda, så åkte vi iväg och testade eFatbikes. Jag var såld på direkten!

Någonting så roligt har jag inte upplevt på länge.

Elcykling passar mig perfekt! Det är så enkelt, bara att hoppa på sadeln och trampa iväg (förutsatt att du kommit ihåg att ladda batteriet :). Och visste du att elcykling stärker din kondition lika mycket som vanlig cykling? Det beror på att elcyklar enligt undersökningar används oftare och för längre sträckor än vanliga cyklar, så effekten blir densamma.

Elcykling har blivit en megatrend den här sommaren och har uppmärksammats mycket i medierna. Sajten ”Herttaneiti” hakade på trenden och frågade mig om fem saker som man bör tänka på när man börjar med elcykling. Artikeln är på finska och du kan läsa den här.

Resultatet av vår testkörning blev alltså att vi nu har eFatbikes till uthyrning! Om du vill testa så hör av dig till mig, så ordnar vi det! Vem vet, kanske du hittar en ny favorithobby lagom till hösten? Elcykling kan man förresten idka året runt och det är minst lika kul på vintern!

Hoppas du vill testa eFatbike! Välkommen att kontakta mig per epost: info@amyskogberg.com eller telefon: 040-727 56 36

Hoppas du vill testa eFatbike! Välkommen att kontakta mig per epost: info@amyskogberg.com eller telefon: 040-727 56 36

Välkommen på två webbkurser om ledarskap i föreningslivet

Är du aktiv inom en förening eller ett förbund? Behöver du inspiration och konkreta verktyg för att leda dig själv och andra? Nu har du möjligheten att delta i två kostnadsfria utbildningsdagar, som handlar om motivation respektive konflikthantering.

Vi människor aktiverar oss i föreningslivet av de mest varierande orsaker. Ofta handlar det om att vi brinner för en sak och har en stark önskan att arbeta för viktiga frågor. Lika ofta handlar det om sociala kontakter och trevlig samvaro med likasinnade.

Även om vi brinner för föreningslivet kan det kännas jobbigt ibland. Speciellt det senaste 1,5 året har på grund av pandemin varit tungt för många. Motivationen kanske tryter, när man drunknar i administrativa uppgifter. Konflikter kanske uppstår, när föreningsaktiva är trötta och drar åt olika håll.

Glädjande är dock att det finns verktyg att ta till i situationer av motivationsbrist eller konflikter! Svenska Folkskolans Vänner ordnar i höst två webbkurser runt dessa två teman.

25.8. kl 9-11.30: Job Crafting – designa om ditt arbete. Tips för att öka motivationen och arbetglädjen

15.9. kl 9-11.30: Lär dig konflikthantering

Tillfällena är gratis, ordnas på distans och kombinerar teori med konkreta övningar. Hoppas vi ses!

Välkommen att delta på webbkurserna och få en energikick till höstens föreningsarbete!

Välkommen att delta på webbkurserna och få en energikick till höstens föreningsarbete!

Tips på världens (näst-) bästa stressmedicin

Semestern kom i år till undsättning i grevens tid. Veckorna innan den började rusade jag omkring med ”huvudet som tredje ben” – inte ett särskilt roligt tillstånd, men ett mycket talande uttryck som kommer från finskans ”pää kolmantena jalkana” och betyder att man har så bråttom att det till slut börjar likna akrobatik.

Orsaken till denna akrobatiska brådska hade sitt ursprung i min passion för att hjälpa människor, kombinerat med bristande förmåga att säga nej och strävan att göra ett bra jobb. Plus att jag som företagare känner att jag måste smida när järnet är varmt, alltså betjäna kunderna vid den tidpunkt då de behöver mig och då det finns efterfrågan på mina tjänster.

Summan av kardemumman blev att stressnivåerna hann skjuta i höjden rejält innan jag kunde ta ledigt och åka till sommarstugan.

Vår sommarstuga är belägen på en ö ute i havsbandet, där innerskärgård slutar och ytterskärgård tar vid. Det är den vackraste platsen jag vet och typ det enda stället där jag kan sitta sysslolös och bara blicka ut över havsvidderna.

Jag har tidigare skrivit om havets lugnande inverkan på mig, men i år blev dess förmåga att sänka stressnivåerna väldigt påtaglig. Dag för dag kände jag hur stressnivåerna sjönk och tankarna stegvis kopplades bort från alla jobbgrejer.

Filosofie doktor David Strayer, som är kognitiv psykolog med koncentrationsförmåga som specialitet, har i sin forskning kommit fram till att det krävs tre dagar i naturen, med total avstängning från den uppkopplade världen, för att kalibrera om sinnet och få det att gå in i ett avslappnat tillstånd.

För mig tog det lite längre, eftersom jag inte var helt avskärmad, utan scrollade igenom sociala medier nu som då. Efter fem dagar märkte jag hur lugnet infann sig och jag började slappna av och njuta av tillvaron på ett helt annat sätt.

Fler olika forskningsprojekt visar att vi mår bättre och blir lyckligare av närheten till vatten och natur.

Bland annat ett mycket intressant EU-projekt, Blue Health, forskar i naturens inverkan på människans mentala välbefinnande. Men redan nu vet vi att havet och naturen minskar negativa känslor och stress samt befrämjar positiva känslor, hälsa, mental återhämtning och koncentrationsförmåga. David Strayer har också kommit fram till att vi till och med blir snällare med oss själva av att vistas ute i det gröna!

Orsaken till dessa positiva effekter står att finna i en rad fysiologiska reaktioner. När vi vistas i naturen, eller blickar ut över ett öppet hav, så minskar hjärnvågornas frekvens. Prefrontala cortex, det område i hjärnan som är vårt så kallade kontrollcentrum, kan ta en välbehövlig paus från sitt ständiga kontrollerande av sinnessystem och kognitiva processer.

Även naturens och havets alla sinnesintryck, såsom ljud, dofter och känslan av mjuk mossa eller en varm klippa, inverkar lugnande på oss. Vårt parasympatiska nervsystem aktiveras, det vill säga vårt ”lugn-och-ro-nervsystem” (vilket är motsatsen till vårt sympatiska nervsystem, som aktiveras vid stress).

Det finns antagligen evolutionära skäl till allt detta, eftersom människan har sitt ursprung i naturen och har levt i symbios med den i miljoner år. Endast en bråkdel av människans historia har vi tillbringat i urbana miljöer!

För mig har varit naturligt sedan barnsben att röra mig i skog och mark, samt i och på vatten, och det gör mig varje gång lika glad. Aldrig tidigare har jag dock så här tydligt märkt naturens effekt på psyket!

Min stressmedicin härefter går definitivt ut på att åka ut till stugan för tre dagar, säga hejdå till Instagram och blicka ut över vågorna.

Ni som vet var jag bor kanske tänker; ”Men du bor ju på landet, så varför behöver du åka ut till stugan för att kunna utnyttja naturens helande kraft?”

Jo, det har att göra med att hjärnan behöver miljöombyte. Den förknippar platser med de aktiviteter som utförs där. Jag jobbar för det mesta hemifrån, vilket gör att så fort jag stiger innanför dörrarna hemma så påminns jag om allt ogjort arbete.

Men absolut brukar jag ta vara på naturens helande kraft hemma också! Härav ordet ”(näst-)bästa” i rubriken för dagens blogg. Hav, skog och mark är fina stressmediciner, men ingenting slår en springrunda! Motion är och förblir den absolut bästa stressförebyggaren och -dämparen, och kan du dessutom röra på dig i ett härligt naturlandskap så får du dubbel effekt.

Det finns få saker som slår känslan av att få hoppa i böljan den blå och ta en uppfriskande simtur i sommarvärmen!

Det finns få saker som slår känslan av att få hoppa i böljan den blå och ta en uppfriskande simtur i sommarvärmen!

Varför workshops inte funkar och vad ni kan göra istället

Jag älskade workshops! Ni vet, de där dagarna när man åkte iväg från kontoret till något fint konferensställe, åt kakor hela dagen och hade roliga övningar med kollegerna. Vilket underbart sätt att tillbringa en arbetsdag på!

Men någonstans på vägen ändrade jag åsikt.

Jag blev med och mer frustrerad över att så gott som alla workshops ledde till… absolut ingenting!

De rätta intentionerna fanns nog där för det mesta. Folk kom upp med idéer, bondade och blev ivriga. Ivern höll dock i sig bara en dag eller två, max en vecka. För tillbaka på kontoret så återvände alla till de normala rutinerna och samma beteenden som innan workshopen.

Varför?

För att vi människor inte ändrar vårt beteende för att vi stängs in i ett konferensrum tillsammans i tre timmar. Vi ändrar vårt beteende när vi känner oss tillräckligt motiverade och när det är rätt tidpunkt.

Så vad kan man göra istället?

Jo, man kan göra doshops! Jag har använt mig av doshops redan i många års tid, det är en metod som både föder idéer och implementerar dem. Vad en doshop är och hur man gör så kan du läsa i min bloggartikel på LinkedIn (på engelska).

Hoppas att du vill testa på doshops! Lycka till!

Bara att fylla på med mycket kaffe och skrida till verket!

Bara att fylla på med mycket kaffe och skrida till verket!

Rösta fram Årets Mentaltränarbragd! Äänestä vuoden psyykkisen valmennuksen tekoa!

Nu kan du avgöra vem som står för Årets Mentaltränarbragd 2020!

Syftet med tävlingen är att ge synlighet åt mental träning och uppmärksamma en eller flera personer som på ett positivt sätt har lyft fram och befrämjat mental träning i Finland. Tävlingen ordnas av Suomen Urheilupsykologinen Yhdistys.

Svenska Finlands Idrottsförenings mentaltränar-team Mentis är en av de nominerade i tävlingen! Det är en stor ära att få vara en del av detta härliga team, och en lika stor ära att vara nominerad. Hoppas att du vill ge din röst åt Mentis, som har gjort - och gör - så mycket för att stödja unga idrottares psykiska hälsa.

Så gå gärna in HÄR och rösta på kandidat nr 9, före den 25.5. kl 11. Tack för din röst!

Nyt voit äänestää vuoden psyykkisen valmennuksen tekoa 2020!

Kilpailun tarkoituksena on edistää henkisen valmennuksen näkyvyyttä ja palkita teko – pieni tai iso – joka on tuonut esiin psyykkistä valmennusta myönteisellä tavalla. Kilpailun järjestää Suomen Urheilupsykologinen Yhdistys.

Svenska Finlands Idrottsförbundet:n henkisen valmennuksen tiimi Mentis on yksi ehdokkaista! On suuri kunnia olla osa tätä ihanaa tiimiä ja yhtä iso kunnia olla yksi kilpailun ehdokkaista! Toivottavasti haluat antaa äänesi juuri tälle tiimille, jonka on tehnyt - ja tekee - niin paljon tukeakseen nuorten urheilijoiden henkistä hyvinvointia!

Joten kipin kapin äänestämään ehdokasta nro 9! Äänestysaikaa on 21.5. klo 11 asti ja äänestyslomakkeen löydät TÄÄLTÄ. Kiitos äänestäsi!

Mentis-tiimi: Eva-Maria Strömsholm, Anki Brandtberg, Amy Skogberg, Anna Nordmyr. Från bilden saknas / Kuvasta puuttuu: Johan Åminne

Mentis-tiimi: Eva-Maria Strömsholm, Anki Brandtberg, Amy Skogberg, Anna Nordmyr. Från bilden saknas / Kuvasta puuttuu: Johan Åminne

4 vetenskapligt bevisade morgonrutiner – som förbättrar både din dag och ditt liv

Jennifer Aniston har en. Oprah också. Mohammad Ali och Steve Jobs likaså…

Har vadå?

En morgonrutin!

Min morgonrutin har i åratal bestått av att packa träningsväskan, köra till gymmet och svettas där en stund. Efter det har jag intagit en enorm grötportion spetsad med en rejält tilltagen smörklick, samt avnjutit två koppar kaffe på det.

Men när jag för drygt ett år sedan blev egenföretagare förändrades mina morgnar. De började med att jag slog på mobiltelefonen, lade mig på kökssoffan och ögnade igenom sociala medier. Sen körde jag ett träningspass, precis som förut, men det gnagde jämt i mig att min morgon skulle kunna starta så mycket bättre än att hänga på facebook och instagram.

Jag behövde en spark i baken för att få till stånd en ändring. Min vän och mentala tränaren Mikael Blomqvist var den som utfärdade den välbehövliga sparken. Han gav mig i uppdrag att testa en ny morgonrutin. Efter bara en vecka var jag fast.

Jag märkte att denna morgonrutin gör att jag får ett helt annat fokus redan från dagens första minuter.

Min energinivå bibehålls på en högre nivå och humöret likaså. Det finns forskning som bevisar att regelbundna, sunda morgonrutiner leder till att hela dagen förlöper bättre. Men man behöver inte vara vetenskapsman för att inse att en morgonrutin är bra för kropp och själ!

När jag lade mig på soffan och surfade på sociala medier, det första jag gjorde, så steg mina stressnivåer. Ofta reagerade jag på nåt – blev upprörd över en hemsk världsnyhet som dök upp i flödet eller glatt upphetsad över en rolig händelse som någon kompis lagt upp. Förvisso inget fel i att bli glad direkt på morgonen, men även ett positivt känslosvall är en form av stressreaktion för hjärnan.

När jag istället för att connecta med yttervärlden började connecta med mig själv så kändes det som att jag gjorde plats för den förestående dagen och vad den kommer att föra med sig, inte fyllde mitt medvetande med vad jag såg på sociala medier eller i nyheterna.

Så hur ser min morgonritual ut?

1.       Power Pose

En Power Pose betyder att inta en kroppsställning som man mentalt förknippar med att vara ”powerful”. Det finns ett berömt TED Talk av Amy Cuddy där hon berättar hur man gör. Att stå en stund i en dylik kraftposition lurar hjärnan att känna sig stark och självsäker, och efter två minuter börjar testosteronnivåerna öka samtidigt som kortisolnivåerna (kortisol = stresshormon) minskar. Min Power Pose går ut på att stå med uppåtsträckta armar och bredbenta ben med lätt uppåtlyft blick. Detta gör jag direkt när jag vaknat och känslan jag får är att jag erövrar dagen, istället för att den erövrar mig. Alltså att jag inte kommer att driva omkring planlöst dit slumpen för mig, utan att det finns en mening med denna dag.

2.       Ett glas vatten med citron och havssalt

Den här rutinen har fler hälsoeffekter. För det första så återfuktar den kroppen direkt på morgonen. För det andra så stärker citronen immunförsvaret och metabolismen. För det tredje så hjälper kombinationen salt och citron att dra ut gifter ut cellerna och balanserar ph-värdet.

3.       Tre saker jag är tacksam för

Att känna tacksamhet är det mest effektiva sättet att bli glad, också enligt forskningen. Det här är en fin stund då jag ofta tänker på nära och kära, att jag är frisk, att jag får jobba med sådant jag älskar… Sätter det viktiga i fokus helt enkelt. Här brukar tankarna automatiskt också gå till saker som jag vill ha gjorda under dagen för att känna mening.

4.       Träning

Morgonen är den mest fördelaktiga tiden att träna, enligt flertalet studier. Jag håller med. Koncentrationen förbättras och den effekten håller i sig i några timmar, vilket gör att jag kan dra nytta av den under förmiddagen då jag gillar att jobba på mina projekt. Det sägs också att morgonträning förbättrar matsmältningen. Det är välkommet när man som jag gillar mat :-)

Min morgonträning är en ganska lätt sådan, dock så att pulsen stiger. Om vädret tillåter blir det en joggingtur och annars kör jag cirkelträning med min egen kropp som tyngd. Då sätter jag på min favoritmusik och får en extra energiboost av det! Mitt pass tar ca 30 minuter och på den stunden hinner jag få upp flåset – och hjärnan hinner stärkas. Vid över 20 minuters pulshöjande träning stärks nämligen bl.a. hippokampus och frontalloben.

Dessa 4 morgonvanor funkar för mig, men det är viktigt att du känner efter vad just du behöver för att din morgon ska bli så bra som möjligt!

Jennifer Aniston och Oprah mediterar, Mohammad Ali läser positiva affirmationer och Steve Jobs ställer sig framför spegeln och frågar; “If today was the last day of my life, would I want to do what I’m doing today?” (Om han svarar nej många dagar i rad så ändrar han på nåt i sitt liv).

Testa gärna med att införa EN grej (du behöver inte göra så många som fyra). Jag kan varmt rekommendera nr 3 ovan. Det är en liten övning med märkligt stor effekt. Den gör att jag snabbt reflekterar igenom gårdagen, den förestående dagen och familjen. På köpet blir jag lugn och glad samt sätter intentionen för dagen. Den behöver inte ta mer än 1-2 minuter men effekten håller i sig hela dagen, tycker jag.

Lycka till med att skapa din egen morgonrutin och hör av dig om du behöver någon att bolla med! Kom ihåg att det tar tid att skapa nya vanor – 66 dagar sägs det – så det behövs lite envishet innan rutinen sitter.

Så ser min morgonrutin ut: Power-posing, dricker vatten med citron och havssalt, funderar ut 3 saker jag är tacksam över och tränar :-)

Så ser min morgonrutin ut: Power-posing, dricker vatten med citron och havssalt, funderar ut 3 saker jag är tacksam över och tränar :-)

Fem lärdomar från mitt första år som företagare

Idag är det exakt ett år sedan jag tog ett djärvt skutt ut i det okända och blev företagare. Vilken resa det har varit! Inte en sekund har jag ångrat, det har varit en drömmarnas uppfyllelse att få hålla på med min passion; coaching och mental träning.

Dagen till ära satte jag mig ner och reflekterade över året som gått. Oh boy har jag lärt mig en massa!

Här är fem viktigaste lärdomarna:

  1. Syns du inte, finns du inte

  2. Lär dig att säga nej och att outsourca

  3. Använd dig av Power Hour

  4. Lär dig att nätverka

  5. Skaffa dig en coach (ja, även en coach behöver en coach!)

Den här gången resulterade mitt reflekterande i ett blogginlägg på engelska. Så om du blev nyfiken till exempel på vad Power Hour är, eller vad jag tycker att är bra att outsourca, så kan du läsa min artikel på LinkedIn.

Och du, tveka inte att höra av dig om du går i tankarna att starta eget och vill bolla idéer eller behöver en mentor!

DSC02694.jpeg